Жінки, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, за кордон не виїдуть

14:03 7 вересня 2023 р.

Фото до новини

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року, і набудуть статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Виїзд з України для жінок на військовому обліку обмежать. Про це в коментарі РБК-Україна сказав член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський, пише Dailylviv.com.

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Федір Веніславський нагадав, що минулого року Верховна Рада внесла зміни до статті 1 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Документ передбачав, що на обов'язковий військовий облік мають стати жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

Веніславський каже, що на виконання цього закону Кабінет Міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку, а Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок.

Саме відповідно до наказу оборонного відомства і передбачається, що з 1 жовтня на військовий облік мають стати жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту.

«Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних», — пояснив парламентар.

Мовляв, якщо у військовозобовʼязаних будуть окремі документи, які надаватимуть їм право на тимчасовий виїзд, тоді вони зможуть виїхати. Якщо ж таких немає, тоді вони, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду, зазначив Веніславський.

Депутат також додав, що всі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї самої дати можуть стати на облік добровільно. Наразі розширювати перелік спеціальностей у жінок для обов'язкового обліку не планують.

У Міноборони повідомили, скільки жінок мобілізовано на війну

Примусової мобілізації жінок немає, - заступниця міністра оборони

Міноборони змінило дату обов'язкової постановки жінок на військовий облік

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів