Жахливий свист і вібрація вікон у школі: мешканець, політики, військові - про вибух у Польщі. Що далі

09:24 16 листопада 2022 р.

Фото до новини

Смертоносний вибух у східній Польщі - країні-члені НАТО - викликав побоювання щодо подальшої ескалації російсько-української війни, що триває кілька місяців.

Про це інформує CNN, пише Dailylviv.com.

Президент США Джо Байден провів екстрену зустріч з G7 і союзниками по НАТО на полях саміту G20 на Балі, Індонезія, у вівторок після того, як Польща заявила, що «ракета російського виробництва» впала на село поблизу кордону з Україною у вівторок, убивши двох Люди.

Смертоносний вибух у східній Польщі — країні-члені НАТО — викликав побоювання щодо подальшої ескалації російсько-української війни, що триває кілька місяців.

Ось що відомо:

Що каже Польща: Міністерство закордонних справ Польщі повідомило ввечері у вівторок, що «ракета російського виробництва» впала на польське село Пшеводув, що поблизу кордону з Україною, убивши двох людей. Міністерство не уточнило тип ракети і звідки вона була випущена, але президент країни сказав, що вона, "швидше за все, вироблена в Росії". Інцидент був - «одноразовим», і немає ніяких доказів подальших ракет, заявив прем'єр-міністр Польщі.

Питання без відповіді: обставини інциденту, який став першим прямим ударом по країні НАТО протягом майже дев’ятимісячного конфлікту, залишаються нез’ясованими, зокрема, хто випустив ракету та звідки вона була випущена. Як російські, так і українські сили використовували боєприпаси російського виробництва під час конфлікту, а Україна розгорнула ракети російського виробництва як частину своєї системи протиповітряної оборони.

Чому це підвищує напруженість: Польща, член НАТО, заявила, що Варшава розглядає можливість застосування статті 4 оборонного альянсу, щоб обговорити свої занепокоєння, а також підвищить боєготовність деяких польських військ. Стаття 4 —  це метод консультацій,  який дозволяє членам альянсу з 30 країн виносити на обговорення Північноатлантичної ради, її органу, що приймає рішення, питання — як правило, про безпеку — яке їх стосується.

Звіти з землі: місцевий житель розповів CNN, що почули жахливий «свист», коли над містом пролетів снаряд. Кореспондент CNN Метью Ченс поспілкувався з доглядачем місцевої школи, який сказав, що сила вибуху потрясла вікна класу, хоча учнів не було в школі, коли стався вибух. Польські ЗМІ повідомили, що снаряд впав на ферму в країні — приблизно в той самий час, коли Росія здійснила  найбільшу хвилю ракетних обстрілів українських міст  за понад місяць. 

Реакція світових лідерів: Виступаючи після екстреної зустрічі з G7 і союзниками по НАТО на саміті G20 на Балі, президент Байден сказав, що за попередньою інформацією малоймовірно, що ракета була випущена з території Росії. Байден сказав, що союзники підтримають розслідування Польщі, яке «колективно визначить наш наступний крок під час розслідування та подальших дій», додавши, що серед лідерів була «повна одностайність».

Що говорить Росія: у заяві пізно вівторок міністерство оборони Росії заявило, що повідомлення про вибух були «навмисною провокацією з метою ескалації ситуації». "Ударів по об'єктах поблизу українсько-польського державного кордону не було", - йдеться в повідомленні, додаючи фотографії уламків, опубліковані польськими ЗМІ, "з місця події в селі Пшеводов. Уламки, мовляв, не мають жодного стосунку до російської зброї".

Що буде далі: у спільній заяві після саміту G20 лідери НАТО та G7 заявили, що пропонують «повну підтримку» Польщі та «залишатимуться в тісному контакті», щоб визначити відповідні наступні кроки. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг головуватиме на екстреній зустрічі послів альянсу в середу вранці в Брюсселі для обговорення інциденту.

Президент Польщі заявив, що ракета, швидше за все, вироблена в Росії (відео)

Прем'єр-міністр Польщі: докази свідчать, що ракета, яка впала в Пшеводові, була одноразовою

Байден запропонував повну підтримку у розслідуванні вибуху в Польщі

Генеральний секретар НАТО головуватиме на екстреному засіданні альянсу з приводу вибуху в Польщі

Польща підвищує бойову готовність військ та інших силових служб через падіння російських ракет

Президент Польщі Анджей Дуда скликає РНБО через вибухи у Люблінському воєводстві

Місце вибуху ракети у Польщі:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів