Загострення ситуації довкола ЗАЕС: евакуація, черги, паніка

18:18 7 травня 2023 р.

Фото до новини

Оголошена окупаційною російською адміністрацією евакуація у Запорізькій області спровокувала масову паніку та кілометрові черги на пропускних пунктах.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров. За твердженням ВВС-Україна, пише Dailylviv.com, у Міжнародній агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що ситуація довкола Запорізької АЕС "стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною".

"Я вкрай стурбований цілком реальними ризиками для ядерної та фізичної безпеки станції. Ми повинні діяти негайно, щоб запобігти загрозі серйозної ядерної аварії та пов'язаних з нею наслідків для населення і навколишнього середовища", - заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

У повідомленні МАГАТЕ йдеться, що експерти агенції, присутні на ЗАЕС, підтверджують інформацію про евакуацію жителів Енергодару - міста поблизу атомної станції, де мешкають працівники та їхні родини.

Через це, як зазначив Гроссі, і до того вкрай непроста ситуація для працівників ЗАЕС, які залишаються на робочих місцях, стала ще більш напруженою та стресовою.

У МАГАТЕ також повідомляють, що хоча самі представники агенції, які нині перебувають на станції, не змогли потрапити до Енергодару, вони отримують інформацію про те, як відбувається евакуація з міста, що є частиною загальної евакуації з регіону.

5 травня керівник окупаційної російської адміністрації Євген Балицький оголосив про евакуацію жителів 18 населених пунктів Запорізької області через підготовку українського контрнаступу, який, за якого словами "може розпочатися у найближчі дні чи навіть години", а також посиленням обстрілів.

В окупаційній адміністрації також підрахували, що евакуація може стосуватися близько 70 тисяч людей і пообіцяли "компенсацію" у 10 тисяч рублів. 7 травня Балицький прозвітував про евакуацію першої тисячі жителів Запорізької області.

Водночас, як повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, оголошена росіянами евакуація спровокувала "шалену паніку і не менш шалені черги".

У своєму телеграм-каналі він опублікував фото багатокілометрових черг по дорозі від Мелітополя до Криму.

"Військові та власники спецперепусток - поза чергою. Вантажівки з награбованим - в окремій черзі. А тисячам легкових авто - мінімум 5 годин очікування", - описує атмосферу евакуації мер Мелітополя.

Визнаючи, що на прифронтових територіях дуже важко з харчами та ліками, Іван Федоров, водночас, застерігає жителів Запорізької області від "евакуації".

"Яка доля чекає на людей далі наглядно показує приклад евакуйованих пів року тому з Херсона. Цивільні хочуть повернутися в Україну, грошова подачка від рашистів швидко закінчилась, але людей назад не пускають, - розповідає мер Мелітополя і застерігає: Росії потрібні раби і живий щит".

Росіяни готуються використати місцевих жителів Енергодару, як живий щит

За добу окупанти випустили 237 снарядів по Херсонщині, загинуло 6 людей

10, 30, 100, 200 км: очікування від контрнаступу переоцінені, - Резніков

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів