З будинку у центрі Львова вивезли 40 тонн сміття

14:02 25 листопада 2020 р.

Фото до новини

Будинок мав тріщину і просідав.

Про це пресслужба ЛМР повідомила Dailylviv.

Завершується реставрація одного з найскладніших об'єктів — будинку на пр. Шевченка, 23 — пам’ятка архітектури місцевого значення, яка збудована у 1909 році за проєктом Людвіка Балдвіна-Рамулта. 

За інформацією управління охорони історичного середовища ЛМР, будівля була в аварійному стані - просіла одна сторона будинку, утворилися тріщини на стінах і головному фасаді, просіло перекриття та ін. Однак складні роботи, які розпочалися минулого року, вже на завершенні. Вартість будівельних робіт — 7 млн 750 тис грн.

«Понад рік часу складних реставраційних робіт, і нарешті можемо побачити перший результат. Через погану експлуатацію (зокрема і через раніше демонтовані автентичні вікна і встановлені з порушенням норм пластикові) — будинок на пр. Шевченка, 23 мав конструктивні проблеми та був у аварійному стані. Та вже зараз, через частину знятих риштувань, видно перші обриси проведених складних реставраційних робіт. Ця чудова пам’ятка архітектури оживає і скоро буде тішити око всім. Пластикові вікна на відреставрованому фасаді - це окрема історія, над тим теж працюємо", — повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, підряднику — компанії «Володар Маркет», залишається завершити рестарацію фасаду першого поверху і ремонт даху. Вартість будівельних робіт — 7 млн 750 тис грн.

«Будинок на пр. Шевченка, 23 мав просідання — підлога від одного кінця будинку до другого була зміщена на 40 см. Була велика тріщина посеред будинку, яку було видно на зовні. Через ці тріщини почало руйнуватися перекриття. Тому в кількох приміщеннях перекриття довелося міняти, а сам будинок довелося стягувати металевими тяжами. Також ми повністю замінили покриття даху і конструкцію даху. А з горища вивезли 40 тонн сміття. Будинок має декорований фасад, тому весь декор необхідно було зняти, відреставрувати, доповнити ті частини, яких не було, тобто виготовити нові, і поставити все назад. Також відреставрували балкон і поставли нову браму.

Зараз ще залишається завершити реставрацію фасаду на першому поверсі, і завершити ремонт даху. Оскільки на першому поверсі є магазин і два кафе, то змушені чекати, коли завершиться сезон і заберуть літні майданчики", — розповіла Лілія Онищенко.

На Миколаївщині відремонтували міст за майже 8 млн грн

Від вул. Зеленої до вул. Пасічної прокладають 180 метрів нового водогону

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів