З 6 квітня у Львові буде легше їздити автомобілем, ніж ходити пішки

19:17 4 квітня 2020 р.

Фото до новини

Роз’яснення щодо нових обмежувальних заходів на період карантину, запроваджених Кабінетом Міністрів з 6 квітня 2020 року, яке Урядовий портал розіслав у медіа. Публікуємо роз'яснення без змін, але з виправленням мовних помилок, зроблених в оригіналі тексту.


Прийняті Постановою №211 нові норми обмежувальних заходів викликали в українців безліч запитань. Тому Кабмін надав роз’яснення щодо найбільш поширених запитань.

·         Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність до порушників правил карантину.

·         Чи можна ходити по вулиці без маски?

У Постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи в респіраторі.

Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Цей перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у м. Києві до громадських місць належать також зупинки громадського транспорту і 50-метрова зона навколо них; церкви і 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди і ринки; кінотеатри і прилегла до них територія; тощо.

Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитися на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

·         Навіщо запроваджується обов’язковий масковий режим? 

Це потрібно заради безпеки всіх нас. Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби, всіх людей розглядають як потенційно інфікованих. Ви можете не знати, що є переносником вірусу, проте наражаєте на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

·         Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід у парк чи відсутність маски?

Можуть. За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

·         Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину. 

·         Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах у парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС і Нацгвардія.

·         Чи можна ходити вулицею втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

·         В якому випадку людям старше 60 років можна тепер виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома. Вони належать до групи підвищеного ризику, відтак - потребують самоізоляції. Що це означає? По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають. 

·         А якщо вони не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися? 

Людям, що перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розташовані на відстані не більше, ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди мають дотримуватися маскового режиму.

Окрім того, Уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб і осіб, які самотньо проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

·         Чи можна буде прогулюватися навколо будинку?

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

·          Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. У постанові №211 зазначено, що дітям не дозволено перебувати без супроводу лише в громадських місцях. Але, як сказано вище, навіть під’їзд і територія навколо вашого будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. Тому рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих.

·         Чи можна ходити в парк чи сквер? 

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон заборонено. Це дозволено лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину або через службову необхідність.

·         Як тепер вигулювати домашніх тварин? 

Як і раніше ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше, ніж вдвох. Вигул домашніх тварин у парках та скверах дозволено лише одній людині.

·          Коли діти знову підуть у школу?

Заходи карантину наразі діють до 24 квітня, а тому всі освітні заклади переведені в онлайн. За ініціативи Президента починає працювати проект «Всеукраїнська школа онлайн». Старт трансляції – 6 квітня.  

·         Чи правда, що магазини, банки і аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів лише в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладено на відвідувачів.

"Щоденний Львів" повідомляв, що міська влада дещо відкоригувала урядову постанову: на засіданні комісії ТЕБ і НС було прийняте рішення про дозвіл на функціонування окремим суб’єктам господарювання. Передовсім це стосується майстерень з шиномонтажу, хімчисток, пралень, магазинів автозапчастин і запчастин для продажу сільськогосподарської техніки. Окрім того, заборонено функціонування фотосалонів, магазинів з канцелярським приладдям і магазинів побутової техніки. Їм дозволено функціонувати лише в режимі доставки товару безпосередньо до домівки замовника.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів