Взвод водіїв-псевдоволонтерів з Самбірщини не повернувся з-за кордону

13:30 29 березня 2023 р.

Фото до новини

Службовець, який очолює громадську організацію, посприяв виїзду з України 24 псевдоволонтерів - переважно водіїв комерційних підприємств.

Про це повідомила Львівська обласна прокуратура, пише Dailylviv.com.

За процесуального керівництва Самбірської окружної прокуратури Львівської області викрито та повідомлено про підозру керівнику громадської організації за фактами сприяння в незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон, службового підроблення та підкупу службової особи (ч. 2 ст. 332, ч.1 ст. 366, ч. 3 ст. 368-3 КК України).

За даними слідства, службовець сприяв у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон.

Для цього підозрюваний складав і подавав відповідні документи до Львівської обласної військової адміністрації. У них він просив дозвіл на виїзд за межі країни призовника у ролі волонтера від організації.

Після отримання відповідного дозволу відомості про військовозобов’язаного вносились у систему «Шлях». Таким чином призовники безперешкодно виїжджали за кордон під видом водіїв-волонтерів від громадської організації.

Задокументовано, що таким чином виїхало за кордон і не повернулось назад 24 чоловіки.

Слідчі дії тривають, вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Самбірського РВП ГУ ПН у Львівській області, оперативними співробітниками Львівського прикордонного загону та карного розшуку ГУ НП у Львівській області.

Судячи з цифри "24", цим керівником ГО є Михайло Міхняк. Про це повідомили "Наші гроші. Львів".

Керівникові та співзасновникові ГО «Корпус сприяння армії» Михайлу Міхняку повідомили про підозру за фактами у сприянні в незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон, службовому підробленні та підкупі службової особи.

Як повідомляє Львівська обласна прокуратура, підозрюваний складав і подавав документи до Львівської обласної військової адміністрації, в яких просив на дозвіл на виїзд за межі країни чоловіків у якості волонтерів від організації. Поліція задокументувала, що після внесення «Шлях» виїхало за кордон і не повернулось назад 24 чоловіки. Наразі підозрюваному не обрали запобіжний захід.

Михайло Міхняк представлявся позаштатним помічником заступника голови Львівської облради Юрія Холода, проте останній це заперечує. Холод лише підтвердив журналістам, що знайомий з Міхняком, бо той «колись чайники передавав для ЗСУ».

Раніше редакція НГЛ опублікувала скріншоти приватної переписки Юрія Холода з Михайлом Міхняком, де заступник голови облради надсилає копії паспортів і просить «додати ще цих хлопців» до списку. Очевидно, що мова йшла про систему «Шлях», бо в подальшому люди, чиї документи надсилав Холод, отримали право виїзду за межі України.

Юрій Холод досі не прокоментував ці факти.

Загалом через «Корпус сприяння армії» дозволи на виїзд від ЛОВА через систему «Шлях» отримали понад 40 чоловіків призовного віку. Ці люди – не лише мешканці Львівщини, а й Івано-Франківської, Харківської, Одеської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької та інших областей. Принаймні частина з них, кого вдалось перевірити редакції "Наші гроші.Львів" – це водії комерційних підприємств.

Оформляли як водіїв, вносили в систему Шлях і заробляли по $5-8 тис за голову

Заступник голови Львівської облради може бути причетним до зловживань системою Шлях - ЗМІ

Система Шлях: нові зловживання у Львові

Водії не повернулися в Україну: сім перевізників відключать від системи Шлях

Львівська ОВА попередила користувачів системи Шлях про оновлені правила перетину кордону

У Львові викрили махінатора у системі Шлях

Суд оцінив справедливість і контроль в інформаційній системі Шлях

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів