Восьма акція біля ЛОВА: всіх громад Львівщини закликають збільшити підтримку ЗСУ

09:02 25 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Активісти обурені тим, що з бюджету 7 млрд грн на допомогу військовим частинам вділяють лише 96 млн грн або менше 1,5 відсотка.

На Львівщині триває громадська акція за збільшення допомоги армії та зменшення некритичних витрат під гаслом "Спочатку - дрони, потім - стадіони", яку активісти і волонтери проводять біля будівлі, де розміщена Львівська обласна військова адміністрація. 

Головний ініціатор цієї акції громадський діяч Святослав Літинський оголосив про проведення восьмого(!) такого заходу у п'ятницю, 27 жовтня, о 16.30 на вулиці Винниченка, 18. 

"В п'ятницю о 16:30 восьмий раз вийдемо до ЛОВА, щоб всі громади збільшили підтримку ЗСУ. Запрошую", - написав у ФБ Святослав Літинський, інформує Dailylviv.com

За його підрахунками, ЛОВА планує допомогти військовим частинам сумарно лише на 96 млн з бюджету 7 млрд. А цей бюджет наповнюють, зокрема, ПДФО військових - 1,5 млрд грн. 

Зі зарплати військових, яку отримують з державного бюджету, відраховують військовий збір 1,5% і податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18%. Зі загальної суми цього ПДФО 64% йде до бюджету громади, 15% – до обласного бюджету і 21% – до державного бюджету.

Раніше Святослав Літинський підрахував, що - за реакцією влади на цей протест - кожен учасник приносить ЗСУ 76 тисяч грн за годину акції.

Нагадаємо, що громадські активісти Львівщини вже просили Генштаб ЗСУ проконтролювати всі видатки Львівської обласної військової адміністрації і понад 150 осіб підписали звернення до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про проведення воєнного аудиту команди начальника ЛОВА Максима Козицького.

Натомість Львівська ОВА повідомила, що на 40 млн гривень профінансувала закупівлі дронів/антидронного обладнання для восьми військових підрозділів із Львівщини. 

А 5 жовтня начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький видав розпорядження "Про обмеження непершочергових видатків місцевих бюджетів Львівської області".

Однак, на думку активістів, скасування так званих некритичних цивільних видатків з бюджетів Львівщини відбувається повільно і з цими "стадіонно-тротуарними" коштами, крім того, пов'язано чимало фінансових зловживань.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів