Львівщина не виконує зобов'язання перед Збройними Силами України: де щезає ПДФО військових

14:28 18 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Пояснення і дії місцевої влади різних рівнів не переконують громадських активістів у тому, чому левова частка ПДФО щезає у сумнівних проектах.

Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА) витратила лише 26 мільйонів (0,37% бюджету) в 2022 році на допомогу військовим частинам та планує витратити не більше 1,37% бюджету 2023 року (96 мільйонів з 7 мільярдів) не зважаючи на плановий прихід лише військового ПДФО на рівні 1,5 мільярда гривень. Такий низький результат виконання Комплексної програми «Безпечна Львівщина» на 2021-2025 роки після внесених до неї змін у час воєнного стану.

Про ці сенсаційно незадовільні в час війни з Росією суми допомоги Львівської області Збройним Силам України написав у соціальній мережі громадський активіст і волонтер Святослав Літинський, ініціатор акції "Спочатку - дрони, потім - стадіони", інформує Dailylviv.com.

Чи справді це так - дізнаємося від робочої групи з контролю використання бюджетних коштів, створеної при ЛОВА , яке має відбутися у п'ятницю, 20 жовтня. До складу робочої групи увійшли представники Львівської ОВА та працівники правоохоронних органів. Робоча група збиратиметься щотижня, а її діяльність буде прозорою та публічною, повідомляє ЛОВА.

"Зважаючи на доволі млявий підхід органів місцевого самоврядування до визначення пріоритетності закупівель, цього місяця я підписав розпорядження «Про обмеження непершочергових видатків місцевих бюджетів Львівської області в умовах воєнного стану», - зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Але лише від початку жовтня замовники Львівщини все ж оголосили понад 9 тисяч закупівель на очікувану вартість близько 1,4 млрд грн. 

Нагадаємо, що податок з доходів фізичної особи (ПДФО) йде за місцем реєстрації підприємства (військової частини). Зараз багато рухів, щоб перенести це за місцем реєстрації особи. Інший варіант - щоб цей податок ділився (навпіл чи в іншій пропорції) за місцями реєстрації і підприємства (для заохочення місцевої влади до створення робочих місць), і працівника (бо його соціальні потреби переважно мали б задовільнятися там, де живе).

"Треба мобілізовувати (у ЗСУ - ред.) синів мерів, депутатів. Тоді і гроші підуть до воїнів", - написали в коментарі до поста Святослава Літинського.

Цієї п'ятниці, 20 жовтня, Святослав Літинський і його соратники анонсують чергову акцію "Спочатку - дрони, потім - стадіони" під стінами будівлі ЛОВА о 16.30. Кілька днів тому Літинський попереджав начальника ЛОВА Максима Козицького, що у разі відсутності реального реагування на вимоги пікетувальників вони вирушать до помегкання керівника адміністрації. 

На офіційному сайті ЛОВА досі немає жодного документу, який би підтверджував створення і повноваження робочої групи з контролю використання бюджетних коштів. Тому, ймовірно, важко поки що буде сподіватися і на практичний результат від такого більше піарного формування. 

Так само як і того, що громадські активісти втомляться боротися за достойне фінансування Збройних Сил України, до яких у суспільстві найвищий рівень довіри.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів