Понад 150 львівських активістів звернулися до Залужного про воєнний аудит команди Козицького

14:14 21 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Учасники мітингу “Спочатку дрони, потім стадіони!” у Львові попросили Генштаб Збройних Сил України виконати свою контрольну функцію щодо Львівської обласної державної адміністрації, передбачену Указом Президента України № 68/2022 від 24.02.2022 «Про утворення військових адміністрацій».

Таке звернення підписане понад 150 людьми-учасниками акції "Спочатку дрони, потім стадіони", що відбулася 20 жовтня вже вшосте біля будівлі, де розміщена Львівська обласна військова адміністрація, пише Dailylviv.com.

Повний текст цього звернення оприлюднив у соціальній мережі громадський діяч Святослав Літинський.

"Львівська обласна військова адміністрація витратила лише 26 мільйонів гривень (0,37% бюджету) у 2022 році на матеріально-технічне забезпечення військових частин та планує витратити не більше 1,37% бюджету 2023 року (96 мільйонів з 7 мільярдів), не зважаючи на плановий прихід лише військового ПДФО на рівні 1,5 млрд грн.

Збільшення військового ПДФО вплинуло на роздуття всіх цивільних програм ЛОВА - з 1,5 млрд грн у 2021 році до 2,6 млрд у 2023 році. Якщо основний пріоритет – оборона держави, то це треба зупинити та перескерувати гроші на військові частини області.

У пріоритеті ОВА є будівництво потрібної в мирний час інфраструктури:

1. Будівництво дитячої туристичної бази центру краєзнавства - 11 млн.

2. Проект реставрації … Собору Св.Юра в м. Львові - 10 млн.

3. Будівництво спортивного залу закладу загальної середньої освіти - 14 млн.

4. Реконструкція футбольного поля зі штучним покриттям та заміна освітлення - 7 млн.

5. Будівництво приблокованого спортивного комплексу КЗ ЛОР - 10 млн. І так далі...

Зазначене переконливо свідчить про незабезпечення ефективного виконання на території, що перебуває під керівництвом Львівської обласної військової адміністрації, завдань правового режиму воєнного стану: відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності через нездійснення повноважень з ефективного використання фінансових ресурсів.

Згідно з Указом Президента України № 68/2022 від 24.02.2022 «Про утворення військових адміністрацій» (п. 4) Генеральному штабу Збройних Сил України визначено, відповідно до компетенції, здійснювати спрямування, координацію та контроль за діяльністю обласних військових адміністрацій.

Законом України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що спрямування, координацію та контроль за діяльністю обласних військових адміністрацій з питань забезпечення оборони здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України (п. 7 ст 4).

На виконання цих завдань ГШ ЗСУ наділений повноваженням організовувати діяльність військових адміністрацій на території, на якій введено воєнний стан (п. 3ч.1. ст 14).

Згідно з цим Законом (ч.3 ст 15) обласна військова адміністрація здійснює на відповідній території повноваження:

- складання та затвердження обласних бюджетів, внесення змін до них;

- затвердження звітів про їх виконання;

- розподілу переданих з державного бюджету коштів у вигляді дотацій, субвенцій між бюджетами.

При цьому начальник військової адміністрації (п. 2, 4 ч. 6 ст 15) організовує роботу відповідної військової адміністрації та здійснює керівництво її діяльністю, несе персональну відповідальність за виконання військовою адміністрацією покладених на неї повноважень та є розпорядником бюджетних коштів.

Статтею 17 Закону визначено, що громадяни зобов’язані сприяти діяльності військового командування та військових адміністрацій у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану на відповідній території.

Враховуючи, що в правовому режимі воєнного стану у громадян відсутня можливість отримати доступ до фінансових документів, що підтверджують або спростовують неефективність використання бюджетних коштів Львівською обласною військовою адміністрацією, на виконання громадянського обов'язку сприяння військовій адміністрацій у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану на території Львівської області, просимо Генеральний штаб Збройних Сил України:

Здійснити функцію контролю за діяльністю Львівської обласної військової адміністрації за період від 24 лютого 2022 року по теперішній час, в межах цієї функції перевірити ефективність використання фінансових ресурсів ЛОВА щодо питань забезпечення оборони.

Додатки:

1. Рішення 513 Львівської обласної ради від 19.09.2023 року - про 75% військового ПДФО на комплексну програму "Безпечна Львівщина"https://lvivoblrada.gov.ua/plen.../rishennya-viii-sklikannya

2. Розпорядження № 886/0/5-23ВА від 25.09.2023 . Додаток 1 до Розпорядження № 886/0/5-23ВА від 25.09.2023 Рядок 7. https://loda.gov.ua/documents/80294".

Нагадаємо, що відповідно до протокольного доручення Уряду обласні військові адміністрації повинні створити робочі групи з метою здійснення контролю за належним використанням коштів, виділених з фонду ліквідації наслідків збройної агресії.ґ

Під час першого засідання такої робочої групи, яка контролює належне використання бюджетних коштів на Львівщині, у Львівській ОВА заслухали представників 15 ТГ – Львівської, Солонківської, Бориславської, Старосамбірської, Миколаївської, Новороздільської, Стрийської, Тростянецької, Сколівської, Славської, Великомостівської, Новояворівської, Яворівської, Шегинівської та Івано-Франківської.

Також робоча група заслухала два структурні підрозділи ОВА щодо їхніх закупівель – департамент дорожнього господарства та управління капітального будівництва. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів