В Україні скасували літній та зимовий час

15:20 16 липня 2024 р.

Фото до новини

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про обчислення часу в Україні, тим самим скасувала перехід з літнього на зимовий час і навпаки.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк, пише DailyLviv.com..

Він уточнив, що законодавча ініціатива №4201 була підтримана в цілому 261 голосом народних депутатів.

Метою закону є визначення правових засад встановлення одиниць часу, обчислення часу в Україні та забезпечення потреб громадян, суспільства і держави у правдивій інформації про точний час і календарну дату.

Зазначається, що документ сприятиме євроінтеграційним прагненням України, оскільки 84 відсотків жителів країн ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час, що було підтримано Європейським Парламентом.

Документ не тільки спрямований на розв'язання питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу і собі дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Закон скасовує перехід на «літній» та «зимовий» час.

На території України закріплюють єдиний київський час – UTC+2.

Відтак у цьому році в останню неділю жовтня українці останній раз переведуть стрілки годинника на зимовий час, і далі вже переведення на літній час - з 2025 року та надалі - не буде.

Як повідомлялося, зміна часу в Україні досі відбувалася двічі на рік: в останню неділю березня країна переходила на літній час, а кожної останньої неділі жовтня – на зимовий.

3 березня 2021 року ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», однак 19 березня у другому читанні за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт відправили на доопрацювання.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів