Українські вантажівки, заблоковані на кордоні з Польщею, поїдуть додому залізницею (відео)

16:28 7 грудня 2023 р.

Фото до новини

Польські митники наразі проводять огляд навантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда.

Про це інформує Інтерфакс-Україна, пише DailyLviv.com.

Польські митники наразі проводять огляд навантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда, свою затримку пояснюють необхідністю узгодити габарити вантажів і наявність у фурах пального, повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" (УЗ) Валерій Ткачов на зустрічі з агроекспортерами в четвер.

Читайте також: Блокувальники кордону в Польщі перевіряють документи на вантажі, призначені для української армії

Він підтвердив інформацію в поширюваному в інтернеті вірусному відео, на якому залізницею рухаються навантажені на котрейлерні платформи українські фури. У такий спосіб українські експортери намагаються розв'язувати проблему з перетином українсько-польського кордону, який блокують упродовж місяця польські перевізники.

"Зараз у нас стоїть навантажений поїзд на переході з Хрубешувом (пункт пропуску на українсько-польському кордоні "Ізов - Хрубешув" - ІФ-У). У нас уже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами", - сказав Ткачов.

За його інформацією, наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання. У польської митниці є питання щодо габаритів вантажів, а також щодо наявності в баках фур палива.

"Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Щойно цей тестовий поїзд пройде і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку", - пообіцяв представник "УЗ" і повідомив, що оператором таких вантажоперевезень залізницею буде Український державний центр транспортного сервісу "Ліски".

Читайте також: У Варшаві відбувся мітинг на підтримку українських перевізників

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”.

Серед вимог до уряду Польщі — повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи "Шлях".

З 01:00 4 грудня, завдяки урядовим домовленостям між Україною і Польщею, досягнуто компромісу — розпочато пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 тонн (крім порожніх неочищених цистерн) через ПП «Угринів-Долгобичув».

Сьогодні стало відомо, що Польський Союз підприємців і роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України (ФРУ) домовилися про створення діалогового майданчика для досягнення компромісу щодо припинення блокади автомобільних пунктів пропуску на кордоні. Перша закрита зустріч польських та українських підприємців має відбутися у п’ятницю, 8 грудня.

Читайте також: Польща посилила перевірки українських вантажівок уночі. У багатьох випадках накладені адмінстягнення та штрафи

Українських водіїв звинуватили у нападі на польських протестувальників

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів