У селі на Львівщині підприємство спалює шини і не зважає на екологів та правоохоронців

10:12 14 вересня 2021 р.

Фото до новини

У понеділок 13 вересня робоча група у складі депутатів Львівської обласної ради, мешканців Новороздільської громади, екологів та поліціянтів відвідала територію підприємства у селі Гранки Кути, де впродовж двох років спалюють шини без належних дозволів та з порушеннями норм екологічної безпеки.

Про це Dailylviv.com повідомили в пресслужбі Львівської облради.

Як зазначив начальник відділу департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Назар Сорока, підприємець провадить господарську діяльність не отримавши висновків оцінки впливу на довкілля. Такий документ є обов’язковим і чітко регламентує умови діяльності, вказує як і коли робити заміри вмісту шкідливих речовин, як безпечно зберігати відходи.

«У 2020 році, через брак необхідних розрахунків та замірів, департаментом екології та природних ресурсів було відмовлено підприємцю у виготовленні оцінки впливу на довкілля. Проте він повторно не звертався, та не надав нам відповідних показників. Тобто тепер підприємство функціонує без дозвільних документів», - розповів Назар Сорока.

На запрошення громади провести виїзне засідання відгукнулися члени комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Анастасія Пляцок та Степан Буняк, а також членкиня комісії з питань розвитку місцевого самоврядування Ірина Кравець та член комісії з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Тарас Подвірний.

«Як депутат обласної ради я звернулася до спеціалістів Державної екологічної інспекції у Львівській області, ми сьогодні побачили тут купи відходів. Фахівці зроблять заміри та візьмуть зразки ґрунту на аналіз. Треба вивести цей конфлікт у правове поле. Ми відстежуватимемо, як вирішуватиметься проблема, переглянемо звіти експертиз екологів та будемо звертатися у відповідальні інстанції, щоб припинити забруднення середовища», - зазначила Анастасія Пляцок - депутатка Львівської обласної ради.

Депутати разом з представниками громади та експертами оглянули територію підприємства де висипані гори відходів від спалювання автомобільних шин та медичних препаратів.

Мешканці села Гранки Кути розповіли, що уже з 2019 року намагаються вплинути на порушника, адже внаслідок утилізації коліс в селі постійно чути неприємний запах, дим та чад. Проте, винуватець щоразу лише обіцяє впровадити заходи безпеки та зменшити шкідливий вплив на довкілля. Через безвідповідальність орендаря чоловіки з сусідніх з ділянкою домогосподарств самостійно встановили намет та почали перекривати проїзд, щоб не пропускати вантажівки на територію підприємства. Керівник підприємства відмовився спілкуватися з комісією.

«Така шкідлива діяльність - це неповага до людей. Громада зацікавлена у функціонуванні підприємств на території, адже це платники податків. Але все повинно відбуватися без шкоди здоров’ю людей і без порушень законів», - наголосив Степан Буняк

«Оскільки міська рада не має повноважень контролювати, ми розпочали процес звернень до депутатів та до різних структур, правоохоронних органів і бачимо результат. Сьогодні екологи проведуть заміри, впродовж двох тижнів ми дізнаємося, наскільки забруднена територія. Відтак можливо буде вплинути на діяльність підприємця. Спільно нам вдасться домогтися дотримання закону та захистити інтереси людей», - сподівається голова Новороздільської громади Ярина Яценко.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів