У Раді хочуть дозволити балотуватися в депутати тим, хто виїхав за кордон під час війни

14:14 29 травня 2024 р.

Фото до новини

У парламенті зареєстрований проект змін до Виборчого кодексу України щодо протидії сексизму у виборчих процесах та забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків у Верховній раді та місцевих радах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням проєкт №11300, пише DailyLviv.com.

Проєктом додається уточнення щодо цензу осілості, а саме, що перебування за кордоном під час дії воєнного стану не є підставою для відмови в реєстрації кандидата на пост президента України чи у народні депутати.

Крім того, проєктом надається визначення поняттю "сексизм" під час виборчого процесу та встановлюється заборона на розповсюдження агітаційних матеріалів, які містять ознаки сексизму або підбурюють до сексизму.

Читайте також: Соціологи довідалися, хто повинен очолювати владу в Україні до закінчення воєнного стану

Також запроваджується посилення гендерної квоти шляхом збереження нумерації у виборчих списках, у разі вибуття кандидата, а також шляхом заміщення депутата наступного за черговістю такої ж статті.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту, через повномасштабне вторгнення в Україну з’явились нові виклики для політичної участі жінок. Це, зокрема, й вимушена міграція за межі України, адже перебування поза межами України протягом більш як 183 днів протягом року позбавляє особу права балотуватись на пост президента чи до Верховної ради.

Читайте також: Зеленський застеріг військових від участі в політиці

"Таким чином, станом на зараз мільйони українок, які вимушено перебувають за кордоном, в разі їх повернення до України будуть позбавлені можливості реалізувати своє конституційне право на участь у виборах як кандидатів", - пишуть автори проєкту.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів