У Львові розшукують сонцеподібний шпиль, який увінчував Глинянську вежу (доповнено)

13:39 26 березня 2023 р.

Фото до новини

Останній раз шпиль бачили два роки тому.

Про це на Гарячу лінію Львова написав львів'янин Віктор Горбач, повідомляє Dailylviv.com.

"Прошу дослідити та встановити місце знаходження шпиля "СОНЦЕ" з купола оборонної стіни на площі Митній ... та повернути його на історичне місце",- зазначив Горбач.

Як писали ЗМІ, у липні 2021 року, потужний вітер зламав сонцеподібний шпиль, який увінчував вежу Глинянської брами. Сам шпиль не впав, однак застряг на даху будівлі. Наступного дня сонечко зняли, процес тривав 4 години, адже скульптура — зі скла й металу.

Адміністратор Гарячої лінії повідомив: "Скерували Ваше звернення в управління охорони історичного середовища ЛМР, про результат повідомимо".

Як згодом повідомила ексначальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради, а тепер радниця мера Лілія Онищенко, "шпиль зламався під час буревію, демонтували, і зараз він зберігається там же в приміщенні.. Скляна куля всередині не тріснула, але метал сильно кородований".

Довідка

Глинянська вежа отримала назву від розташованого поруч зі Львовом міста Глиняни.

Вежа належить до системи оборони чоловічого монастиря св. Бернарда. Час її першого спорудження — XV ст. Свого часу перед будівлею було обладнано підіймальний міст, а додатковим елементом оборони служив також рів із водою. Її підтримкою у випадку війни і обороною мав опікуватись цех львівських шевців.

Місток у брамі Глинянської вежі у Львові відремонтують коштом підприємці

Безстрашні спеціалісти: у Львові почали демонтаж 400-кілограмових амфор Домініканського собору (відео)

У Львові вкрали мідні водостічні труби Домініканського собору

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів