У Львові розпочав роботу екологічний патруль. Платити не будуть

14:10 3 вересня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні, 3 вересня, у місті розпочав роботу екологічний патруль, створений на базі КП «Адміністративно-технічне управління».

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.

Представники екопатруля фіксують порушення природоохоронних заходів та правил благоустрою у Львові. Зокрема, сьогодні зафіксували самовільне зрізання дерева на вул. О. Степанівни, 50А, склавши протокол про адміністративне правопорушення.

«Раніше були екологічні злочини, які так і не фіксувались. Поліція особливо не цікавилась тим, що, до прикладу, зламане дерево. Навіть за наявності всіх відео з камер, які активісти самі збирали та показували, жодна справа нікуди не доходила. Порушень насправді є багато: люди скидають сміття там, де його не можна скидати на території міста, люди підпалюють траву та відходи тощо. На такі правопорушення поліція здебільшого не реагує. Йдеться про складання протоколів і намагання притягнути винних до відповідальності. Але насправді головне — вчасно зрозуміти, що така потреба є, тому що переважно такі порушення не є одиночними. Переважно, якщо ми ігноруємо це місяцями або роками, то це означає, що роками воно накопичується і складається. Відповідно, для того, щоб зрозуміти джерела таких порушень, нам потрібні патрулі, які будуть патрулювати фактично важкодоступні ділянки міста, де якраз такі речі регулярно стаються», — зазначила начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Відтак, управління екології та природних ресурсів запрошує зголошуватись охочих стати екопатрульними у Львові.

«Для активних мешканців в Україні є така можливість стати інспектором з захисту довкілля. Йдеться про те, що це є громадська робота, і насправді її виконують мешканці, які мають таке покликання та хочуть зберігати довкілля, природу довкола себе, а також протидіяти різним порушенням у сфері екології та захисту довкілля. Переважно, якщо це просто мешканець, то у нього немає якихось особливих повноважень, єдине, що він може, — викликати поліцію.

Відтепер такі інспектори проходять спеціальне навчання, яке організовує Держекоінспекція. Відповідно, після проходження навчання вони отримують спеціальні посвідчення. Відтак, вони мають право складати протоколи щодо правопорушень. Наприклад, якщо вони знайшли порушника, то вони можуть контактувати з поліцією та складати протоколи, допомагаючи таким чином правоохоронцям. Це є неоплачувана робота, але вона дуже потрібна, адже люди дуже часто бачать порушення поблизу власних помешкань і не знають, як діяти. Умовою є те, що кілька протоколів на рік така людина має скласти. Відповідно, вона може продовжувати дію посвідчення щороку або ж може бути позбавлена посвідчення, якщо вона була бездіяльною упродовж року.

Ми хотіли б, щоб львів'яни, зокрема велоспільноти, які і так знаходять собі цікаві маршрути для того, щоб їздити по місту, долучались. Вони можуть це робити якраз у важкодоступних зонах, фіксуючи заодно такі порушення", — додала Олександра Сладкова

Так, екопатрульні регулярно патрулюватимуть місто та околиці і фіксуватимуть будь-яке порушення щодо природоохоронного законодавства. Аби їхня робота була максимально ефективною, спочатку їх навчатимуть працівники Держекоінспекції. А після навчання їм вручать спецпосвідчення від Держекоінспекції. Такий документ дозволить екопатрулю інформувати, попереджати, а також складати адмінпротоколи та, за потреби, викликати поліцейських.

«Екопатруль зараз якраз створюється. Зараз до його складу входять наші працівники. Їх кількість буде збільшуватись. До екопатруля входитимуть громадські активісти, волонтери, яких набирає управління екології та природних ресурсів. До кінця місяця охочі можуть подавати свої заявки та побажання на електронну пошту та надсилати свою інформацію. Тобто є такий напрямок і бажання охопити все місто і прилеглу територію, особливо околиці, для того, аби визначати та реагувати на порушення природоохоронного законодавства вчасно і швидко. Йдеться про такі порушення як: забруднення атмосферного повітря, зрізка зелених насаджень, утворення стихійних, несанкціонованих сміттєзвалищ, спалювання відходів, у тому числі і рослинності. Ми говоримо про природоохоронні заходи та дотримання правил благоустрою, адже усе це між собою пов’язане.

Наше управління вже має достатній досвід роботи з порушеннями саме у такому порядку. Зокрема, ми здійснюємо виїзд на місце, реагуємо на звернення, завдяки яким виявлено порушення, забезпечуємо складання, вимоги або протоколи про адмінправопорушення. Ми можемо допомогти майбутнім працівникам екопатруля та поділитись власним досвідом. Тому рішенням виконавчого комітету і йшлося про створення екопатруля на базі нашого Адміністративно-технічного управління", — розповів заступник директора комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Леонід Назаренко.

Нагадаємо, наприкінці серпня виконавчий комітет міської ради проголосував за створення екологічного патруля у Львові. Він працюватиме на базі комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Львівської міської ради та у тісній співпраці із Державною екоінспекцією у Львівській області. Це перший такий досвід в Україні, адже екопатрулі працюватимуть не як громадські активісти, а на базі Львівської міської ради та водночас матимуть посвідчення від Державної екоінспекції.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів