У Львівській тергромаді спалювання сухостою у воєнний час прирівняють до диверсій

10:33 20 квітня 2023 р.

Фото до новини

Зокрема, через те, що задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних сил України та територіальної оборони.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Мерія Львова вкотре застерігає мешканців Львівської громади не випалювати суху рослинність, бо це шкідливо, неекологічно і незаконно! А у воєнний час такі дії можуть прирівнювати до диверсійної роботи, що передбачає кримінальну відповідальність.

Зокрема, задимлення обмежує видимість та огляд місцевості бійцями Збройних сил України та територіальної оборони. Важливо й те, що рятувальники, які виїжджають на такі виклики, навіть у відносно мирних областях, фактично, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога. 

Лише від початку року у Львівській громаді зафіксували уже 29 пожеж в екосистемах, із них 8 – великих, площа горіння яких становила від 400 до 4000 кв. м, інформують у міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони. А кожна така пожежа – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини. Адже разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки.

Спалювання листя не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

«Щодня рятувальники ліквідують загоряння на відкритих місцевостях, що виникають через спалювання сухої трави та сміття. У зв'язку з повномасштабною війною в Україні, такі пожежі стають додатковим навантаженням на фахівців ДСНС. Замість ліквідації наслідків війни і порятунку людей, надзвичайники змушені виїжджати на гасіння пожеж, що виникають через бездумне спалювання сміття та листя. Тому ми закликаємо всіх громадян зробити свій внесок у збереження довкілля та допомогти нашим рятувальникам, не спалюючи листя та сміття», - зазначають в управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

Мешканців міста вкотре просять не спалювати суху рослинність, а також не забувати телефонувати на «102», коли бачать такі горіння та паліїв.

За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн. А у воєнний час такі дії прирівнюють до диверсій, що передбачає кримінальну відповідальність (ув’язнення, строком від 10 до 15 років).

Палії сухостою на Львівщині діють як диверсанти

Паління трави можуть кваліфікувати як диверсію: довічне позбавлення волі з конфіскацією майна

Учора вогнеборці двічі ліквідовували пожежі сухостою

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів