Цьогоріч на Львівщині 174 людини отруїлися чадним газом

13:51 1 листопада 2022 р.

Фото до новини

За 10 місяців 2022 року у Львівську обласну клінічну лікарню з ознаками отруєння чадним газом звернулось 72 пацієнти.

Про це повідомили у Львівській обласній клінічній лікарні, пише Dailylviv.com.

Як розповів завідувач анестезіолого-реанімаційного відділення №1 ЛОКЛ Олег Півень, отруєння чадним газом виникає, коли чадний газ накопичується у крові. Таким чином, організм замінює кисень у еритроцитах чадним газом, що призводить до серйозного пошкодження тканин або навіть смерті. Якщо ви думаєте, що ви отруїлися чадним газом, вийдіть на свіже повітря та зверніться за невідкладною медичною допомогою.

«За 10 місяців 2022 року у Львівську обласну клінічну лікарню з ознаками отруєння чадним газом звернулось 72 пацієнти. 61 пацієнт, перебуваючи у приймально-діагностичному відділенні, отримав гіпербаричну оксигенацію та після стабілізації стану виписаний додому. Трьох пацієнтів скерували у кардіологічне відділення, оскільки мали супутні серцево-судинні захворювання, ще двоє – потребували перебування у відділенні інтенсивної терапії. Решта пацієнтів мали легкі симптоми. Летальних випадків в області не було», - додав Олег Півень.

Щодо випадків отруєння чадним газом у дітей, то за 10 місяців 2022 року у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» перебували двоє дітей з ознаками отруєння чадним газом (віком 2,3 роки і 2 місяці відповідно).

Як інформують у департаменті цивільного захисту населення Львівської ОВА, загалом від початку року на Львівщині зафіксували 75 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 174 особи (у т. ч. 56 дітей), з них 13 загинули (у т. ч. 3 дитини).

Як уберегтися від чадного газу?

По-перше, рекомендують встановити спеціальні сигналізатори, які повідомляють через звук або світловий сигнал про надлишкову концентрацію в приміщенні чадного, або природного газу. По-друге, варто укласти договір на технічне обслуговування як систем газопостачання, так і димових вентиляційних каналів. По-третє, не слід безвідповідально користуватись газовими приладами, тобто не залишати їх без нагляду, або використовувати не за призначенням. Також необхідно постійно підтримувати вентиляцію житла навіть в зимову пору.

Чадний газ – це газ без кольору, запаху та смаку, який утворюється при спалюванні бензину, деревини, пропану, деревного вугілля чи іншого палива. Прилади та двигуни з неправильною вентиляцією, особливо в щільно закритих приміщеннях, можуть сприяти накопиченню чадного газу до небезпечних рівнів.

Кількість чадного газу, що виробляється різними паливними пристроями, зазвичай не викликає занепокоєння. Але якщо вони використовуються в закритому або частково закритому просторі — наприклад, для приготування їжі на вугільному грилі в приміщенні — чадний газ може досягти небезпечного рівня. Вдихання диму під час пожежі також може спричинити отруєння чадним газом.

Найпоширенішими симптомами отруєння CO є головний біль, запаморочення, слабкість, розлад шлунку, блювота, біль у грудях і сплутаність свідомості. Симптоми CO часто описуються як «грипоподібні». Якщо ви вдихнете багато вуглекислого газу, ви можете втратити свідомість або вмерти.

Через чадний газ сьогодні у Львові вмикатимуть сирени

У Львові в обід виявили двох мертвих у квартирі: ймовірне отруєння чадним газом

У Львові отруїлися чадним газом 24 людини

У Львові отруїлися чадним газом 28 людей

У Львові отруїлися цього року чадним газом 107 людей

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів