Церква Гефсиманія у Львові перетворилася на великий гуманітарний ХАБ

13:56 3 вересня 2022 р.

Гуманітарна допомога Християнської Євангельскої церкви «Гефсиманія» вийшла далеко за межі Львова. Віряни церкви надають прихисток і харчі вимушеним переселенцям і жителям міста, які мають потребу в продуктах, а також працюють з найгарячішими точками на сході і півдні України.

Сьогодні, як зазначив старший пастор церкви Валерій Марченко, завдяки «Гефсиманії» гуманітарну допомогу – продукти і дитяче харчування - отримав сиротинець «Благодать» на вулиці Папарівка 1 у Львові, де перебуває 27 сиріт. Про це Валерій Марченко розповів журналісту Dailylviv.com.

Два тижні тому 20 тонн харчів отримав Харків. Вони вже посортовані у продуктові пакети і доставлені людям. А саме зараз церква «Гефсиманія» завантажує ще один великогабаритний автомобіль, який повезе більше 20 тонн харчів і гігієнічних засобів, які  партнери церкви передадуть жителям Харкова і області. Наступного тижня продукти і гігієнічні засоби поїдуть до Миколаєва.

І це – лише кілька з багатьох епізодів піврічної постійної допомоги, яку церква провадить від початку повномасштабної війни Росії проти України.  

- З перших днів війни при церкві “Гефсиманія” працює логістичний хаб і центр гуманітарної допомоги, який виконує різні функції. Це і перемовини з партнерами в Україні і за кордоном щодо постачання гуманітарної допомоги, і логістична організація перевезення гумантірного вантажу від кордону до складів у Львові. Звідти вантажі йдуть до населених пунктів у прифронтовій зоні: як на великих фурах, так і транспортом менших габаритів. Ми тримаємо постійний контакт з єпископами, церквами, благодійними організаціями на сході і півдні. Волонтери отримують вантаж, сортують, пакують у продуктові пакети і доставляють його людям”, - розповідає старший пастор церкви “Гефсиманія” Валерій Марченко.

За словами пастора, гуманітарна допомога надходить від французьких, угорських, польських і американських партнерів. Останні 1,5 місяця дуже ефективною є співпраця з міжнародною благодійною організацією «Сумка Самаритянина». 

Як наголошує Валерій Марченко, у Львові спонсорами є місцеві бізнесмени.  Наприклад, власник мережі магазинів і складу керамічної плитки «Плиточка» Микола Зятик уже через чотири дні після початку війни надав стаціонарні приміщення для складу гуманітарної допомоги. Там усі гуманітарні вантажі ретельно пакують і звідти їх везуть у прифронтову зону, великі міста і малі села. 

За місяць церква в середньому переправляє від 100 до 150 тонн найнеобхідніших харчів, ліків, предметів гігієни, одягу. А загалом, за 6 місяців, за підрахунками священника, загальний вантаж склав більше 700 тонн продуктів і засобів гігієни. Відправлення лише однієї великогабаритної машини, 20 тонн, на Харків чи Миколаїв коштує до 800-900 доларів, бо за пальне, дизель потрібно платити. 

Валерій Марченко принагідно надав свою банківську картку для донатів (5375 4115 -582 4461 Марченко Валерій Павлович), якщо небайдужі люди також захочуть долучитися до  гуманітарної місії. 

- Звертаюсь до всіх, кому небайдужі наші люди, які живуть під обстрілами у Харківській, Миколаївській областях, долучатись до підтримки переселенців, наших воїнів на фронті, яким постійно відвантажуємо продукти, -  наголосив Валерій Марченко.

Він також зауважив тенденцію повернення людей, які приїхали зі сходу, на звільнені від окупації території.  

- Якщо на початку війни була проблема з евакуацією людей, то нині ми бачимо, що багато хто з них повертається на відвойовані території, – зазначає Валерій Марченко.  - Попри небезпеку, люди вірять у наші збройні сили і хочуть жити вдома, відбудовувати втрачене. Їх не зупиняє те, що не вистачає продуктів харчування, що зачинені магазини. Сьогодні у Харкові стало в два рази більше людей, ніж під час активних бойових дій, і всі потребують їжу - щодня. Зараз досить напружена ситуація у Харкові, куди ми скерували свої сили. Наші партнери-волонтери у центральному бомбосховищі влаштували справжню кухню і годують всі 6 місяців, щодня, майже 500 людей. У коротких перервах між обстрілами, а часом і під вибухами снарядів, вони привозять їжу до будинків. Там є люди з інвалідністю або ж літні люди, які не можуть виїхати з різних причин. І ми розуміємо, що мусимо допомоги їх нагодувати, тому налагодили регулярне постачання вантажів з продуктами у ці регіони. 

Дмитро Колесник, священнослужитель і депутат Львівської міськради, наголошує, що головна місія євангельської церкви – це не служіння лише своїм вірянам, а церковна робота для всього суспільства, особливо у такий нелегкий час. 

- З перших днів війни багато наших вірян пішли на передову, – каже Дмитро Колесник. – Деякі з них воюють і тепер, інші працюють на перемогу в тилу. Уся церква перейняла на себе місію стати волонтерами гуманітарної допомоги. Ми закупили 62 транспортних засоби, передавши їх організаціям, що займаються евакуацією, або ЗСУ. Деякі з них ми скерували на Львівську обласну військову адміністрацію, інші - на госпіталі: це «швидкі», реанімобілі, буси для евакуації людей. Ми стали ХАБом – місцем, де живуть переселенці.    

-  Ми працюємо у тісному контакті з Іриною Верещук. Люди чекають на нас, – каже пастор Дмитро Колесник. –  Наші волонтери забирають їх з найбільш гарячих точок, перевозять у безпечніші місця і предають їх під опіку місцевим органам влади й організаціям, які займаються прихистком.  

Церква Гефсиманія - дім, у якому творять Добро (фото, відео)

У Львові релігійна громада пікетувала Господарський суд через те, що він забрав землю у церкви для готельєра (відео)

Суд земний у Львові: 130 квадратних метрів неправди

Хто зі Львова може потрапити до списку Магнітського за переслідування релігійної громади (відео)

Експертиза – фальшива? У Львові мовчки пікетували апеляційний госпсуд на підтримку церкви, в якої забирають землю

У церкві «Гефсиманія» також надали постійний прихисток  30 людям, яких війна вигнала з власних домівок. П'ять кімнат недільної школи, дитячих клубів і один малий зал переобладнали для проживання переселенців.

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська