Сина-прокурора та батька - чиновника ЛОВА забезпечує 90-річний дідусь: звідки гроші

19:19 26 квітня 2023 р.

Фото до новини

НАЗК провело моніторинг способу життя прокурора відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури управління внутрішньої безпеки Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора та його батька, спеціаліста Львівської обласної державної адміністрації.

Про це інформує НАЗК, пише Dailylviv.com

За результатами моніторингу, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило необґрунтовані активи на суму 4,5 млн грн та передало матеріали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має звернутися з відповідним позовом до суду. Суд вирішить, чи будуть активи стягнені в дохід держави.

З’ясувалося, що у сім’ї двох посадовців, сина (прокурора) та батька (спеціаліста Львівської облдержадміністрації) родину забезпечує дідусь.

Адже він у свої 90 років придбав квартиру в елітному київському ЖК “Бульвар фонтанів” вартістю 3,6 млн грн та паркомісце у цьому ж будинку за трохи понад 800 тис. грн.

Крім того, дідусь раніше (у 2013 році) також став власником авто Toyota RAV4 вартістю 345 тис. грн, яким користується його зять - державний службовець. А у 2018 році пенсіонер придбав Lexus NX300H за 1,4 млн грн, яким користується внук-прокурор. Вони зазначили право користування цими авто у своїх деклараціях.

Однак родич посадовців з 1998 року отримав офіційні доходи та пенсію всього на суму близько 357 тис. грн. З них 320 тис. грн – це пенсія, яку дідусю доставляв понад 20 років поштар “Укрпошти” за місцем проживання в одному з сіл Львівщини.

Батько та син, своєю чергою, теж не отримали вдосталь офіційних доходів, щоб допомогти придбати це майно.

Договори купівлі-продажу квартири та паркомісця були оформлені матір’ю прокурора (дружиною держслужбовця) на підставі виданих її батьком-пенсіонером довіреностей. Але фактично квартирою та паркомісцем користується син-прокурор.

Якщо суд визнає ці активи необґрунтованими, то 4,5 млн стягнуть до державного бюджету.

Власник більшої частини вказаного майна працює прокурором в управлінні внутрішньої безпеки Генеральної інспекції ОГП. Основні завдання Генеральної інспекції, – проведення службових розслідувань щодо прокурорів та працівників органів прокуратури; запобігання правопорушенням в органах прокуратури; здійснення повноважень щодо досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених прокурорами тощо.

«Наші гроші. Львів» з’ясували, що об’єктом розслідування НАЗК став 35-річний Віталій Плекан, який є  прокурором відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури генеральної інспекції Офісу генпрокурора і його 61-річний батько Валерій Плекан, спеціаліст з регулювання земельних відносин у Львівській ОВА. Житло та автомобілі, виявлені у них, офіційно належать 90-річному Іванові Дацьку, який є дідусем Віталія Плекана і, відповідно, тестем Валерія Плекана.

НГЛ також виявили, що за даними останньої доступної декларації прокурора Віталія Плекана, він ще користується у Львові квартирою площею 125 м², записаною на його 81-річну бабусю Марію Дацько.

До речі, мати прокурора Офісу генпрокурора та дружина чиновника ЛОВА Зеновія Плекан неодноразово ставала фігурантом розслідувань НГЛ. Разом з «колегами» вона створила у Львові щонайменше три генерації змовників, які розігрували між собою фактично всі бюджетні закупівлі продуктів від медиків та освітян міста. Коли фірми-змовників штрафувало АМКУ і забороняло їм брати участь у тендерах, спільники просто створювали нову групу фірм. І так тричі.

Державна антикорупційна програма зосереджена на післявоєнній відбудові України

Качмари, Козак, Піх і ще одна невідома особа: 5 земельних ділянок забрали з лісового фонду Галсільлісу

Взвод водіїв-псевдоволонтерів з Самбірщини не повернувся з-за кордону

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів