США можуть змінити свою політику щодо атак України по РФ

09:06 30 травня 2024 р.

Фото до новини

Ми не заохочували та не давали змоги Україні атакувати територію росії, але Україна сама вирішує, як найкраще захищатися, і наша допомога Україні змінюється залежно від мінливих умов, — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен у середу, 29 травня, в Кишиневі.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

«На кожному кроці ми адаптували та змінювали наш підхід, коли це було необхідно. І це саме те, що ми будемо робити в майбутньому. Ми завжди слухаємо, ми завжди вчимося і завжди приймаємо рішення, враховуючи необхідне для того, щоб Україна була здатна ефективно захищатися», — сказав Ентоні Блінкен під час спільної конференції з президенткою Молдови Майєю Санду. Таким чином він відповів на питання про обмеження на використання американської зброї Україною, тоді як щодо Ізраїлю подібних обмежень немає.

Читайте також: Варшава дозволяє Україні бити по РФ польськими ракетами

Блінкен визнав, що хоча досі США не заохочували й не дозволяли Україні атакувати за межами своєї території, адаптація до умов і до дій росії є головною рисою допомоги Києву. Президент України Володимир Зеленський та низка інших лідерів, зокрема генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, публічно просили змінити політику щодо цього питання. Критики обмежень зазначають, що обмеження не дозволяють Україні атакувати, наприклад, авіабази, з яких країну бомбардують, зокрема звідти здійснено останній напад на торговий центр у Харкові.

Очільник американської дипломатії також повідомив, що найближчими місяцями, серед іншого під час саміту НАТО у Вашингтоні та саміту G7 в Італії, Захід зробить низку додаткових дій для підтримки України
«Ми на шляху до того, щоб Україна досягла успіху, стояла на своїх ногах (...), щоб путін не міг перечекати Україну й тих, хто її підтримує», — сказав дипломат. Він також повідомив, що найближчими тижнями США завершать двосторонні переговори з Україною щодо довгострокових гарантій безпеки, які мають на меті стримувати майбутню агресію з боку росії.

Читайте також: Які країни НАТО готові закрити небо на заході України

Під час свого візиту до Кишинева Блінкен також оголосив, що Молдова отримає додаткові кошти для допомоги в подальших реформах енергетичного та сільськогосподарського секторів Молдови, для «протидії російській дезінформації» та кібератакам. Держсекретар зазначив, що росія постійно намагається підірвати стабільність країни, використовуючи корупцію та енергетику як зброю, організовуючи антиурядові протести, проводячи кібератаки та поширюючи дезінформацію.

Нагадаємо, 28 травня очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель закликав країни ЄС дозволити Україні бити по Росії західною зброєю.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів