Шолом та захисні окуляри Привида Києва, який збив 40 російських літаків, будуть виставлені на аукціоні в Лондоні

16:47 30 квітня 2022 р.

Фото до новини

Про легендарного українського льотчика-винищувача, відомого як «Привид Києва», який збив щонайменше 40 російських літаків, написала британська газета "The Times".

Про це повідомляє Польське радіо, пише Dailylviv.com.

За інформацією ЗМІ, «Привидом Києва» був 29-річний майор Степан Тарабалка родом з Івано-Франківської області, який загинув 13 березня, коли літак, яким він керував, був збитий під час бою з ворогом зі значною чисельною перевагою. У «Привида Києва» залишилася дружина Олена та восьмирічний син Ярик.

Як повідомляють, льотчик-винищувач посмертно удостоєний звання Героя України та нагороджений орденом «Золота Зірка» за мужність у боях. Український військовий пілот став відомим у лютому, коли влада України опублікувала в інтернеті відео, в якому стверджували, що в перший день вторгнення російських військ (в Україну, – ред.) льотчик збив шість ворожих літаків.

«Люди охрестили його "Привидом Києва". І правильно. Цей ас Військово-повітряних сил України править небом над нашою столицею і країною. Він вже став жахом для російських літаків», – заявила у лютому українська влада.

Інтернет-користувачі охарактеризували «Привида Києва» як героя та «янгола-охоронця». Його особа, однак, була невідома, а деякі називали його історію «міською легендою». Хоча, як зазначає «The Times», українські джерела постійно стверджували, що історія льотчика-винищувача є правдивою.

Після того, як стало відомо про смерть Тарабалка, його мати Наталія розповіла Національному громадському радіо США про те що, Степан з дитинства хотів бути льотчиком-винищувачем і «завжди мріяв про небо, про політ над хмарами». Після вступу до авіаційного училища часто літав над рідним селом, – додала жінка.

«Кожного разу, коли він літав біля нашого будинку, він робив якийсь маленький акробатичний трюк. Усі в селі, в кожній хаті та в усіх селах навколо знали, що це Степан», – розповіла мати пілота.

За даними The Times, його шолом та захисні окуляри тепер будуть виставлені на аукціон у Лондоні.

Довідка

Степан Іванович Тарабалка (9 січня 1993, с. Королівка, Коломийський район, Івано-Франківської області — 13 березня 2022)  - майор Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Загибель Степана Тарабалки пов'язували з ймовірною загибеллю легендарного пілота, якого охрестили «Привидом Києва». Радник голови Офісу президента Олексій Арестович та Генеральний штаб Збройних сил України заявили, що ця інформація є фейковою і не відповідає дійсності.

За попередню добу було вражено десять повітряних цілей, - Генштаб ЗСУ

Українські льотчики готові опанувати американські літаки F-15,16,18 (відео)

Пілот ЗСУ рятує літак під час обстрілу аеропорту (відео)

Українські літаки Су-27 та МіГ-29 знищують броньовану техніку та живу силу загарбника

Україна має більше літаків, ніж два тижні тому

Українські ЗС збили російський літак зі сотнями десантників рф завдяки розвідці США

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів