Самохідним гаубицям - французькій Caesar, польській Krab, німецькій Panzerhaubitze 2000, словацькій Zuzana - забракне боєприпасів

22:05 6 грудня 2023 р.

Фото до новини

Країни Європейського Союзу розмістили замовлення лише на 60 тисяч артилерійських снарядів за схемою спільних закупівель ЄС, що входила у план постачання Україні мільйона боєприпасів. Зі запасів армій ЄС взяли ще 300 тисяч.

Про це Бабель повідомив з посиланням на агентство Reuters, пише DailyLviv.com.

Боєприпаси планували постачати зі запасів армій ЄС, а також інвестувати у власне виробництво і замовляти снаряди у збройових компаній за схемою спільних закупівель.

Разом ці схеми дали близько 480 тисяч боєприпасів — це менше половини запланованого, і залишилося близько чотирьох місяців.

Дехто стверджує, що уряди кількох країн просто не підтвердили свою риторику про довгострокову підтримку України і не розмістили замовлення у виробників зброї.

Інші наполягають на тому, що промисловості потрібен час, щоб наростити та відновити виробництво таких артилерійських снарядів, які донедавна не вважали пріоритетними для сучасної війни.

6 вересня Європейське оборонне агентство (EDA) підписало перші вісім контрактів з виробниками на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів. Вони стосуються боєприпасів для найбільш поширених самохідних гаубиць, які країни-члени ЄС передали Україні: французької Caesar, польської Krab, німецької Panzerhaubitze 2000 та словацької Zuzana. Розміри замовлень в EDA не уточнили. Але співрозмовники повідомили Reuters на умовах анонімності, що загальна кількість становить лише 60 тисяч снарядів.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Європейський Союз не зможе поставити Україні мільйон боєприпасів до березня 2024 року.

29 листопада голова Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС виконає свою обіцянку поставити Україні мільйон боєприпасів, але це забере трохи більше часу, ніж хотілося б. Знадобляться кілька додаткових місяців.

Того ж дня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що із запланованого мільйона боєприпасів Євросоюз поставив Україні 300 тисяч.

Натомість 5 грудня фінський міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що Фінляндія найближчим часом почне виробництво артилерійських боєприпасів для України.

Читайте також:  Мільйон артилерійських снарядів і ракет на рік Україна матиме від семи країн ЄС

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів