ЄС відстає від передачі боєприпасів Україні

11:37 26 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Було обіцяно передати один мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg, пише Dailylviv.com.

Відповідно до плану, схваленого на початку цього року, ЄС обіцяв передати Україні боєприпаси протягом 12 місяців спершу з наявних запасів, а потім через угоди про спільну купівлю та збільшення виробництва, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, обізнані з питанням.

Наразі передано близько 30% від запланованого, але, судячи з розміру підписаних контрактів, є ризик, що обіцянка ЄС не буде повністю виконана. Як додали джерела Bloomberg, кілька країн-членів ЄС звернулися з проханням про продовження терміну виконання домовленостей.

Читайте також: Для АЕС треба більше ППО, - Ігнат

Сполучені Штати, які наступного року хочуть збільшити власне виробництво приблизно до мільйона снарядів на рік, звернулися до Європейського Союзу з проханням активізувати свої зусилля.

Оскільки український контрнаступ проти російських військ повільно просувається, а союзники готуються до затяжної війни, постачання боєприпасів, обіцяні ЄС, мають вирішальне значення.

Тим часом за деякими оцінками, російські заводи поставлять 2 мільйони снарядів, а крім того, Росія отримала боєприпаси від Північної Кореї та продовжує закуповувати боєприпаси радянських часів.

Читайте також:  Мільйон артилерійських снарядів і ракет на рік Україна матиме від семи країн ЄС

Країни ЄС неохоче діляться конкретними даними про свої постачання чи підписані контракти. Відомо, що близько 10 країн, зокрема країни Балтії, Німеччина, Нідерланди та Польща, пожертвували або мають намір пожертвувати 300-400 тисяч снарядів, в основному в рамках ініціативи ЄС.

Фінляндія, Швеція, Данія та Норвегія, яка не входить до ЄС, підписали замовлення на суму 52 млн євро, що покриває виробництво наступного року.

За словами одного зі співрозмовників Bloomberg, ціна на снаряди зросла після того, як ЄС запустив ініціативу, а це означає, що в бюджеті може не вистачити грошей на її реалізацію.

Нагадаємо, Україна у червні виробила більше снарядів, ніж за весь 2022 рік.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів