Війна на порозі НАТО: Росія вдарила по прикордонні України з Польщею, - NYT

12:18 13 березня 2022 р.

Фото до новини

Недільна атака сталася після того, як прозвучала російська погроза напряму атакувати постачання зброї від західних союзників України, назвавши їх «законними цілями».

Дев'ять загиблих, 57 поранених - такий попередній результат ударів у базу, яка використовується для перевезення зброї та навчання іноземних бійців. Росія попередила, що поставки зброї є «законними цілями» і наблизила війну ще ближче до порогу НАТО. Так відреагувало видання Нью-Йорк Таймс на сьогоднішній напад на Міжнародний центр миротворчості та безпеки у Яворові, пише Dailylviv.com

Через п’ять годин після атаки вогонь на базі все ще лютував. Десятки постраждалих в результаті нападу були доставлені до районних лікарень. Український військовий на базі, який не мав права говорити публічно, заявив, що на базі не вистачає джгутів та іншого необхідного медичного обладнання.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що щонайменше дев'ять осіб загинули, ще 57 отримали поранення. Серед них були військові та цивільні особи. Українські надзвичайні служби повідомили, що проводять пошуково-рятувальні роботи.

Українські системи протиповітряної оборони, за словами чиновників, перехопили 22 ракети, але інші вразили базу.

«Система протиповітряної оборони спрацювала, деякі з ракет були збиті», – сказав пан Козицький на прес-конференції. Він повторив заклики до НАТО створити заборонену для польотів зону над Україною, крок, який західні лідери відмовилися робити через стурбованість тим, що це може втягнути їх у пряме військове зіткнення з Росією.

Українські чиновники заявили, що ракети були запущені з російських винищувачів, які летіли з Саратова, на південному заході Росії, а також з Чорного моря. Їхньою метою був Міжнародний центр миротворчості та безпеки, менш ніж за десяток миль від польського кордону.

До лютого американські війська перебували на базі в рамках місії НАТО, спрямованої на навчання української армії. Вони відійшли звідти за кілька днів до російського вторгнення.

Однак у той же час Пентагон відрядив до Польщі 5000 солдатів з 82-ї повітряно-десантної дивізії, щоб дати запевнення ключовому союзнику по НАТО. З того часу кількість американських військ у Польщі зросла.

Упродовж усієї війни Пентагон повторював, що американські війська не увійдуть в Україну, але будуть там, щоб допомогти польському уряду впоратися з біженцями, які втікають через кордон.

Оскільки НАТО поки що не бажає вводити заборонену для польотів зону, українські військові заявили минулого тижня: «Ми самі закриємо небо».

Польща стала основним транзитним пунктом для українських біженців, які втікають на захід, а також для поставок зброї та іноземних військовиків, які їдуть в Україну. Атака в неділю сталася після того, як прозвучала російська погроза напряму атакувати постачання зброї від західних союзників України, назвавши їх «законними цілями».

У неділю міський голова Львова Андрій Садовий звернувся безпосередньо до союзників у дописі у Facebook із закликом «закрити небо Європи».

«Джо Байден, Єнс Столтенберг, чи розумієте ви, що війна ближче, ніж ви собі уявляєте?» - написав він. - «Росія вже на вашому кордоні».

У коментарях до цієї статті є повідомлення амеркианської журналістки про те, що бійці, які постраждали під час ранкового нападу на Яворівський військовий комплекс на заході України, прибули до лікарні швидкої допомоги у Львові. За оцінками одного працівника швидкої допомоги, постраждалих близько 300 осіб.

Яворівський полігон розташований за 20 км від кордону з ЄС і НАТО: мер Львова звернувся до Байдена та Столтенберга

Удар по Яворівському полігону: Резніков звернувся

У Львові чули вибухи

Удар по аеродрому в Луцьку: стало відомо, звідки прилетіли крилаті ракети

Літак російського виробництва, який упав у Хорватії, летів з Угорщини

Авіаудари по Івано-Франківську, Дніпру та Луцьку: реакція Офісу Президента

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів