Репортаж з бунтівної колонії у Львові, яку придбали SoftServe і Шувар

19:01 16 листопада 2021 р.

Міністерство юстиції продало її на аукціоні разом особовими справами тих, хто відбував там покарання.

Львівський дослідник, засновник проекту Explorer Lviv дигер Андрій Риштун опублікував у ФБ репортаж з виправної колонії, яку ще охороняють, але в якій уже немає ув'язнених - лише пам'ять про них:

"Ми дослідили територію виправної колонії №48, що на перехресті Стрийська – Наукова. Ми потрапили в цю закриту державу, що була непідконтрольна ані мерії, ані громаді міста. Ми пофотографували Львів з такого ракурсу, з якого раніше добровільно ніхто не погодився би.

Ми походили бараками та дізналися як тут жили люди останні 70 років. І підготували детальний фото-звіт для вас.  Зараз колонія №48 не працює. Після бунту в 2018 році її закрили. А нещодавно територію зони викупила ІТ компанія SoftServe. Там, де раніше була тюрма, тепер сидітимуть ІТ працівники… Скоро ще одну сторінку історії міста буде перегорнуто. А я опишу та збережу для історії те, що є станом на зараз.

А є тут дуже і дуже багато всього. Мешканці міста зазвичай бачать лише стіни з колючим дротом та блокпости на кутах. Це зовнішній периметр охорони. А от як жили люди за цією огорожею їм не видно. По периметру колонії - величезні халабуди з дірками замість вікон. Це виробничі цехи. Ніхто тут не жив, лише працювали вдень. А спали вони в цілком комфортабельних гуртожитках посередині колонії.

Я добре пам'ятаю студентський гуртожиток НУ «ЛП». При поселенні нам запропонували кімнату без шиб, побілки та замка на дверях. Все це ми мусили зробити собі самі. Душ був в підвалі, туалет – в кінці по коридору. В 2005 році так жили майбутні випускники. Зеки в колонії 48 мали кращі умови. На території є кілька триповерхових і один п'ятиповерховий гуртожиток. Тут, власне, і мешкали ув’язнені. А зараз ними гуляє вітер та гніздяться голуби. Ходиш цими будинками наче по Чорнобильській зоні відчуження. Бачиш порожні кімнати та коридори, повсюди валяються матраци, тумбочки та особисті речі ув'язнених. Як і в Чорнобилі, відсутній зрізаний метал сходів та інших конструкцій, які можна продати. Як і в Чорнобилі, розкидано багато медичного приладдя.

Зрештою, тут те, що в народі просто кличуть "Зоною". Дивними видаються розбиті склоблоки та склопакети у вікнах гуртожитків. Стороннім потрапити на територію колонії дуже важко. А охорона навряд чи буде так розважатися… Тож, припускаю, що все це наслідки масштабного бунту, після якого колонію і покинули. Впадає в очі засилля християнської літератури. Вона тут повсюди. На кожному поверсі - образи та розп’яття, на підлозі валяються стоси Євангелій, а Біблії лежать навіть в туалеті. Окрім релігії, ув’язнені ще цікавилися машинами та голими жінками. Цих три теми: «Релігія, еротика та машини» домінують в оздобленні інтер’єру кімнат.

Що нас ще вразило? Ножі на кухні прив’язані до столів, колючий дріт є навіть на внутрішніх балконах гуртожитків, бачили ми ізолятор та небо в клітинку. З позитивного: тут була доволі розвинута внутрішня лікарня з рентен-кабінетом та клуб. Він - великий, оснащений апаратурою та з українським прапором над сценою. Декомунізацію тюрма пройшла на відмінно. Жодних залишків совка ми не побачили.

З негативу: це особові карточки ув'язнених, що валялися то тут, то там. З них на нас сумно дивилися чорно-білі очі ув'язнених. З цими очима, думав я собі, в реальному житті краще не зустрічатися. А якщо серйозно, то в цих документах міститься особиста інформація людей. Тож їх потрібно було належним чином утилізувати. Колюча сіра будівля з автоматниками на кутах - це не те, на чому хочеться затримувати погляд, коли йдеш попри колонію. Думаєш: «Добре, шо мене там нема» і дивишся собі в іншу сторону.

Натомість з самої території колонії відкривається зовсім інший вид. Ти оточений високими яскравими будинками, в яких вирує життя. Люди визирають у вікна, ходять по балконах, бавляться з дітьми. Звідусіль линуть запахи та лунають звуки. А ти сидиш тут за подвійною стіною «колючки», пускаєш слину та розумієш, яку дорогу ціну платиш за свої вчинки. Оце споглядання нормального життя «через скло», усвідомлення, що ж ти, мудак, втратив - перевиховує навіть більше, ніж повчання та настанови. Ймовірно, що після мого репортажу багато хто захоче потрапити на територію колонії. Це ж така крута та велика «заброшка» посеред міста! Зазначу, що вона і далі загороджена двома рядами паркану з колючим дротом та охороняється. Є камери, що працюють навіть вночі, та підсвітка периметру. Так що це не «баян». І краще туди не потрапляти взагалі". 

Довідка

Львівська виправна колонія № 48 — виправна колонія середнього рівня безпеки суворого режиму управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області, що розташована за адресою: 79031 м. Львів, вул. Хуторівка, 2. Діяла з 1946 до 2018 рр.  Колонія складалася з двох частин і мала будівлі загальною площею 39,8 тис м² на земельній ділянці площею 13 гектарів. На початку лютого 2018 року у ній почався бунт засуджених з тяжкими наслідками, тому було прийнято рішення про закриття ЛК 48, та переведення засуджених в інші установи. У 2021 році територію колонії продано з аукціону. Приіщення купили за 407,5 млн грн ТзОВ «Девелопмент інжиніринг сервіс», що входить у групу компаній «SoftServe», і ТзОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Шувар». За кошти від продажу 48-ї колонії Мін'юст пообіцяв збудувати нове СІЗО на вул. Збиральній у Львові.

У п'ятницю IT-фірмі урочисто передадуть колишню виправну колонію у Львові

У Львівській виправній колонії №48 просять послати їх на фронт (відео)

У Львові збудують європейської якості в`язницю за більше, ніж 1 млрд, - міністр

У Львові пікетували виправну колонію

 

 

dailylviv.com

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська

У Великодній понеділок громадський транспорт курсуватиме за розкладом «суботнього дня»

У росіян є план захоплення Харкова і Сум