Перш ніж бігти в бій і вбивати москалів, потрібно навчитись самому виживати

17:03 2 червня 2022 р.

Фото до новини

95% бійців гинуть саме від осколкових поранень і лише 5% від кульових.

Поради досвідченого командира взводу у новій рубриці “Від бійця до бійця” інформаційного проекту Українського ветеранського фонду і Сил територіальної оборони Збройних Сил України опубліковані на сторінці 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України, пише Dailylviv.com.

Досвідчені воїни діляться власним досвідом з новоприбулими до лав ЗСУ про те, як зберегти боєздатність, “підігнати” під себе амуніцію та різноманітними лайфхаками з війни.

Ми розпочинаємо нову рубрику “Від бійця до бійця”. Це спільний інформаційний проєкт Українського ветеранського фонду та Сил територіальної оборони ЗСУ.

Сьогодні власним досвідом та порадами ділиться командир 2-го взводу 112 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ лейтенант Андрій Гладченко. 

Андрій говорить, що така ініціатива може врятувати не одне життя. 

“Всі завдання на війні важливі, у кожного своя місія. Зараз мій взвод при кожній можливості навчається і тренується. Ми резерв, який буде проводити ротацію знекровлених підрозділів. Постійно наголошую, що перш ніж бігти в бій і вбивати москалів, потрібно навчитись самому виживати, щоб не стати живою мішенню”. 

Кілька порад та лайфхаків для молодих бійців:

Робота над собою

Моя ціль — досягти перемоги будь-яким шляхом. Але насамперед мій обов'язок зберегти життя своїх бійців. Для цього важлива якісна підготовка. Якщо ти живий і цілий — тоді ти в строю. Часто підрозділи, які не “на бойових”, марнують час на сон, відпочинок, їжу, розваги. А мій досвід показує, що цей цінний час ліпше інвестувати в навчання. На полі бою щось вигадувати не вдасться. Там працюють лише завчені алгоритми і навички. 

Важливі навички: 

Вміння ховатися

Вміння стріляти — не найголовніше в бою. За три місяці вже всі зрозуміли, що це війна артилерії, війна ракет. Тому найважливіша навичка — вміння ховатися від снарядів, вміння реагувати на звуки “прильотів”, швидко знаходити укриття. 

З мого досвіду, 95% бійців гинуть саме від осколкових поранень і лише 5% від кульових. Для всіх — і новачків, і для досвідчених, варто до ідеалу відпрацювати реакції м'язової пам'яті. Адже стресова реакція організму включає інстинкт самозбереження, який моментально змушує нас бігти від загрози. Але на війні цей алгоритм змінюється: спочатку треба сховатись, а вже потім за можливості бігти. Уміння копати окоп під собою навіть лежачи — може врятувати життя. Ці знання тренувати лише “в теорії” неможливо, тут обов'язкова постійна практика. 

Ходимо лише вдвох

Завжди поруч має бути побратим, стежтте за тим, щоб ні ви, ні будь-хто з групи чи роти не залишався сам. Навіть в туалет варто ходити вдвох. Це допоможе надати необхідну допомогу, а також вчасно розпізнати ознаки бойового стресу. Один в полі не воїн, на війні є секунди, щоб врятувати життя.

Слухайся!

Слухайте та довіряйте своєму командиру. Не піддавайте сумніву накази чи розпорядження. Він несе відповідальність за ваше життя і чітко знає, що робить. Ваша недовіра чи сумніви можуть дестабілізувати ситуацію всередині колективу і призвести до втрат.  

Що брати в рюкзак?

Не намагайтесь взяти з собою всю квартиру і половину військторгу. Варто тверезо оцінювати ситуацію. Ніяких додаткових сумок чи баулів, лише власний рюкзак (26-36 літрів), а в ньому все необхідне. Беремо лише те, що можемо швидко схопити і нести з собою. Під час обстрілу ніхто не буде чекати, доки ви позбираєте всі свої речі в п’яти торбах. 

Що покласти в рюкзак? Часто чую це питання, відповідь дуже проста — лише найнеобхідніше. Вода, запасні сухі шкарпетки, білизна, дощовик або пончо, столовий і гігієнічний набори, великий ніж, піхотна лопатка, фліска, запасний комплект форми і запас провізії.

Хвороби під час війни нікуди не щезають. 

Потурбуйтесь про індивідуальний запас ліків, це ті препарати, які ви приймаєте регулярно. Тягнути з собою ввесь асортимент аптеки не потрібно. Візьміть кілька пластинок знеболювального, активоване вугілля і ліки проти температури. Цього буде досить, щоб швидко зняти симптоми.

Львівські піхотинці філігранно влучили у російську бойову розвідувально-дозорну машину (відео)

Вишкіл зі застосування важкого озброєння закінчили добровольці Львівщини

Запрацювала гаряча лінія для родичів загиблих, полонених і зниклих безвісти військовослужбовців

Президент розповів про щоденні втрати серед українських військових і замахи на себе й свою родину

Влучили чотири крилаті ракети: Козицький розповів подробиці удару по залізниці у двох районах (відео)

Ракетний удар по Стрийщині: затримуються 13 потягів, 1 не курсуватиме, - залізниця

Безпечних місць на Донеччині немає: ракетний удар по Слов'янську

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів