Обвали поблизу Стебника на Львівщині має зупинити Уряд, - Львівська облрада

14:39 2 червня 2020 р.

Фото до новини

Дві гілки влади Львівщини сьогодні визнали свою неспроможність з вирішення надзвичайної ситуації біля Стебника без допомоги Кабінету Міністрів.

Сьогодні, 2 червня, Львівська обласна рада заслухала інформацію щодо ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». З цього питання заслухали Львівську ОДА і всі дотичні відповідальні сторони.

«У своєму виступі під час розгляду питання, присвяченого виконанню заходів рішення обласної ради, перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик сам визнав роботу, котра проводилася, неефективною. Тому цілком справедливо, особливо враховуючи ситуацію з другим проваллям, коли ми визнаємо роботу Львівської ОДА недостатньою», - сказав голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Відтак, обговоривши детально це питання, депутати визнали роботу Львівської ОДА в частині виконання рішення Львівської обласної ради від 25.10.2017 № 541 «Про інформацію щодо ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» за період 2017 – 2020 років – недостатньою.

У підсумку депутати повторно звернулися до Кабінету Міністрів України щодо створення урядової комісії з розслідування обвалів, які виникли внаслідок діяльності ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», а також щодо напрацювання заходів із забезпечення екологічної рівноваги.

У тексті звернення, зокрема, йдеться:

«30 вересня 2017 року відбувся обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Як зазначили в Державній екологічній інспекції у Львівській області, зсув був прогнозований та стався у зв’язку з невиконанням підприємством відповідних приписів.

15 березня 2020 року відбувся другий обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Ситуація ускладнюється тим, що все ближче до будинків жителів Стебника просувається провалля, на стінах будинків з’являються тріщини, а земля зсувається. Над життям та здоров’ям населення постійно висить загроза нових обвалів.

Упродовж останніх кількох років Львівська обласна рада неодноразово звертала увагу центральних органів державної влади України на негативні обставини діяльності на території Львівської області ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Фонд державного майна України, який виступав організатором відчуження з державної власності цього підприємства, не зумів організувати виконання зобов’язань договорів купівлі-продажу підприємства, що призвело до негативних екологічних наслідків, техногенних аварій, а також загрожує подальшим погіршенням ситуації.

Враховуючи масштабність проблеми та актуальність її вирішення в найкоротші строки, повторно звертаємось до вас із пропозицією створити урядову комісію з метою напрацювання комплексного підходу для вирішення проблем, зумовлених діяльністю ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

До складу вищезгаданої комісії просимо залучити представників Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації.

Поряд із цим просимо при перегляді державного бюджету на 2020 рік передбачити фінансування робіт з ліквідації наслідків провалу рудника № 2 Стебницького калійного родовища».

Про це повідомила пресслужба ЛОР.

"Щоденний Львів" повідомляв, що на Львівщині заборонили проїзд повз провалля. Перед цим на Львівщині виявили нове карстове провалля глибиною до 50 метрів. На Дрогобиччині провалився шмат землі на території між Сільцем та Трускавцем, щоправда, тепер ближче до дороги Дрогобич-Трускавець.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів