Обсмажувачка кави зі Львова, яка уійшла в топ-5 світу, готується до нового чемпіонату

09:49 6 лютого 2018 р.

Фото до новини

11 лютого призерка світового чемпіонату з обсмажування кави, що відбувся в грудні минулого року в Китаї, Юлія Сайчук («Світ кави») вперше відвідає батьківщину цього напою – Ефіопію.

Відрядження в Ефіопію, за словами Юлії Сайчук з компанії “Світ кави”, триватиме 10 днів. 

– Ми відбиратимемо зерно для "Світу кави" на наступний рік, – пояснює мету поїздки обсмажувальниця. Каву з плантацій Ефіопії для львівських і київської кав'ярень Юлія добиратиме разом з власником "Світу кави" Маркіяном Бедрієм та баристою Наталією Остап'юк, триразовою чемпіонкою України серед баристів.

Ця поїздка стане також етапом підготовки до наступного світового чемпіонату з обсмажування кави, вважає Юлія.

– Щоби взяти участь у світовому чемпіонаті, треба перемогти в загальноукраїнському, - пояснює Юлія Сайчук технологію професійного кастингу. – На наступні світові змагання поїде чемпіон України, якого визначать у квітні, після національного кавового чемпіонату в Києві. Я планую брати участь в національних змаганнях. А відтак - сподіваюся на перемогу і поїздку на світову першість. 

Юлія Сайчук вважає, що межі вдосконаленню в її професії немає. 

– Бо кава – живий продукт. Кожна наступна поставка навіть одного й того сорту є іншою. Як яблука: одне й те саме дерево під впливом різних природних факторів дає щоразу інший урожай. Кава, яка росте нижче, вона м’якша, до неї легше "достукатися" при обсмажуванні. А та, що росте вище, є складнішою – і в сенсі смаку, і моєї роботи як обсмажувальниці. Важче відкрити всі її напівтони,- описує нюанси майстерності Юлія Сайчук.

За словами Юлії, у "Світі кави" обсмажують понад 15 сортів зерен. Максимальна порція для обсмажування в спеціальному ростері –15 кг. Але ці порції не стандартні. Для кожного сорту кави є свої оптимальні вагові дози. Обсмаження, зазвичай, триває 10-12 хвилин. 

Поки кава смажиться, Юлія спостерігає за її кольором, контролює запах і стежить на моніторі комп'ютера за діаграмою процесу,  керувати яким допомагає спеціальна IT-програма. 

– Аромат кави тут не перебивають інші запахи. Навіть парфумами на роботі не користуємося, - розкриває статутні правила підприємства Юлія Сайчук.

Зате у споживанні кави немає обмежень.

– П'ємо каву завжди. Зараз мені хочеться спокійнішої кави – Колумбії, Сальвадору. А раніше подобалися квіткові, ягідні смаки, – розповідає Юлія Сайчук. 

Коли Юлія Сайчук прийшла в "Світ кави" 11 років тому, це був для неї підробіток на літо. Спочатку вона працювала офіціанткою, потім – за барною стійкою готувала каву, аж поки три роки тому не стала до ростера. Оскільки професійних обсмажувальників кави в Україні тоді можна було перелічити на пальцях двох рук, Маркіян Бедрій скерував Юлію на навчання в Польщу. 

– Регулярні поїздки на стажування і змагання допомагають завжди триматися в найліпшому кавовому тонусі, - запевняє Юлія.

Вона розповіла, що представники "Світу кави" беруть участь у різних чемпіонатах з 2010 року: 

– Чемпіонати відбуваються щороку в різних дисциплінах: з приготування класичної кави, альтернативними методами, еспресо, в джезві, з обсмаження зерен. І щороку від світу кави є учасники. 

Останній чемпіонат, у якому взяла участь представниця "Світу кави" – Тетяна Тарикіна, відбувся 27-28 січня цього року в Києві. Учасники змагалися у майстерності з приготування кави у джезві. Тетяна посіла друге місце.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів