Не лише храм, але й притулок: 30 переселенців 6-й місяць живуть у львівській церкві Гефсиманія

12:13 5 вересня 2022 р.

Фото до новини

У приміщенні Християнської Євангельської церкви «Гефсиманія» тривають будівельні роботи з облаштування житла для людей, яких війна вигнала з їхніх домівок.

"Церква «Гефсиманія», яка розташована на вулиці Кульпарківській, 65 у Львові, з початку війни взяла під опіку майже 30 людей, яких війна вигнала з власних домівок. 5 кімнат недільної школи, дитячих клубів і один малий зал переобладнали для проживання переселенців. Зараз всією громадою облаштовуємо додаткові 4 кімнати, щоб вимушеним переселенцям було комфортно у них жити. У процесі переобладнання санітарно гігієнічна кімната з 2 душовими, туалетом, пральною машиною і сушаркою", — розповів журналісту Dailylviv.com пастор Християнської Євангельської церкви «Гефсиманія» Валерій Марченко.

Згодом, за його словами, більшість переселенців їдуть далі на захід, але окремі залишаються і проживають тут постійно. 

Місяць тому переселенці у зв’язку з початком навчального року були вимушені залишити приміщення шкіл у Львові, і міська влада просила Церкву прийняти ще додатково 10 осіб. Тож жінок з дітьми прихистили у євангельському храмі, переобладнавши для них ще одну залу, в якій проводили дитячі клуби і зібрання. 

"Намагаємось зробити все, щоб людям було тут затишно, - каже пастор Валерій Марченко. - Двічі на день забезпечуємо їх харчуванням, третій раз для них їжу дає міська влада. Але нам повідомили, що з вересня харчування від влади буде зупинено". 

За словами пастора, усі роботи здійснюють волонтери з числа парафіян церкви. Люди згуртувались довкола спільної біди і хочуть зробити все можливе, щоб допомогти вимушеним переселенцям пережити скрутні часи війни. Показово, що найстаршому волонтерові, який допомагає у церкві, нещодавно виповнилося 92 роки! 

- Війна кинула нам нові виклики, і ми їх прийняли, - зазначає пастор-євангеліст і депутат Львівської міськради Дмитро Колесник. - Ми намагаємось бути церквою не лише для своєї громади, але й для всього українського суспільства. Зима буде важкою, мусимо її пережити. Зараз працюємо над тим, щоб закупити для людей генератори і їжу тривалого зберігання. Разом переможемо! 

Нагадаємо, у вересні 2001 року релігійна громада Християнської Євангельської церкви «Гефсиманія» придбала у Львові колишній цех заводу «Кінескоп» на вулиці Кульпарківській, 65. Це була фактично зруйнована будівля без світла, води і газу. До ладу її привели самі ж віряни. Пізніше сусіди, фірма «САФО», побажали зробити собі додатковий заїзд і почала поступовезахоплення частини церковних земель.  

“Численні судові засідання з сусідами-рейдерами тривають вже 4-й рік. Наступне засідання відбудеться 8 вересня. Підробка документів, корупція і хабарі, підкуплені судді, підробка державного акту на землю за допомогою чиновників Держгеокадастру (з цього приводу відкрита судова справа), - такі проблеми цього конфлікту перелічує пастор Валерій Марченко. - Ми віримо і знаємо, що будь-яка війна людини проти Бога, Божої справи, Церкви Божої закінчувалася поразкою для людини і навіть цілих держав. Радянський союз 70 років воював з Церквою Христовою, і наслідки – крах, немає такої держави. Тому наша Церква і всі Церкви Львова молились і молимось за сусідів, щоб Бог дав прозріння і покаяння, і шанс на прощення і життя вічне”.

Від початку війни Християнська Євангельска церква «Гефсиманія» стала справжнім гуманітарним ХАБом у Львові. З її допомогою на фронт і у прифронтову зону відправили близько 700 тонн найнеобхідніших харчів, одягу, медикаментів і предметів гігієни. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів