На Львівщині взялися за приватизацію дитячих земель

14:51 25 вересня 2017 р.

Фото до новини

Керівники гуртків та педагоги, які виховують та навчають дітей туризму, звинувачують Львівську обласну раду та заступника голови ЛОР Володимира Гірняка в тому, що вони хочуть нажитися на дітях. Ціна питання – 9 га землі у Львові та в Славському.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 25 вересня, під час прес-конференції на тему: «Львівська облрада забирає в дітей бази в Карпатах та півсотні гуртків на Львівщині, щоб передати звільнені споруди в приватні руки. Як це зупинити?», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив юрисконсульт Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді Руслан Грицак.

За його словами, час від часу до них приїжджають різні перевірки, які контролюють рух бюджетних коштів. Понад те, керівники дитячих комунальних закладів самі ініціюють ці перевірки, аби показати, що вже зроблено і на що ще гроші потрібні. Згідно з законодавством такі перевірки проводять атестаційні комісії обласної ради. І остання перевірка була минулого року.

- Цього року ми звернулися до обласної ради з тим, що в нас у Львові на вулиці Франка, 156  є недобудована на 80 відсотків база. І ми просимо допомогти її добудувати. Натомість, коли Володимир Гірняк приїхав туди, то здивувався, що в центрі міста є така споруда та земля державної власності, - розповідає юрист про події.

Після цього, за словами Руслана Грицака, заступник голови облради непланово відвідав також інші дитячі бази в області, які підпорядковуються Львівському обласному центру краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді. Увагу посадовця привернула вищезгадана ділянка у Львові площею  0,8 га, 4,5 га землі турбази «Карпати» в селі Дубина, 2,1 га землі турбази «Трембіта» на в’їзді до Славського  та 2,4 га землі турбази «Полонина» в самому Славському.

- Після тих перевірок поставили питання, що ці бази треба передати в іншу власність та звільнити з посади директора Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді. Нам сказали: «Ви не заробляєте кошти, вони прибутку не приносять». Але Закон «Про позашкільну освіту» забороняє закривати навчальні заклади, перепідпорядковувати їх, навіть здавати в оренду, - юрист передбачає, що коли чинного директора звільнять, то його посаду обійме особа, яка мовчки підпише всі папери на відчуження комунального  майна.

Він нагадав, що згідно з законодавством, дитячі турбази – це ті ж садочки або школи, які не мають права бути прибутковими. Так, день відпочинку для дитини на базі «Полонина» зараз коштує 70-80 гривень. Цього року тільки тут відпочили, навчалися та змагалися три тисячі дітей.

Хто поклав око на державну землю, яка зараз перебуває у володінні дітей, наразі не кажуть.

Проте голова Федерації спортивного туризму у Львівській області Тарас Пахолюк має свої міркування. Тим більше, що він пережив подібну ситуацію.

- У 2016 році в нашої федерації закінчувався договір оренди приміщення на вулиці Залізничній,16. Там ми зробили поточний ремонт, проводили зустрічі з туристами різних напрямків, зберігали там своє туристичне спорядження. Але голова комісії з комунального майна та приватизації Ігор Комарницький звинуватив нас у всіх гріхах, сказав, що будинок розвалюється, що його треба віддати в добрі руки, договір з нами припинити, а приміщення виставити на аукціон, - за його словами, федерацію виселили, а приміщення виставили на конкурс. Федерація не змогла захистити свої права, тому що всі повідомлення приходили на хибну адресу. І тільки рішення суду прийшло за правильною адресою.

- Конкурс виграла структура пана Дубневича. Тож зараз ми можемо приблизно здогадуватися, хто поклав око на дитячі бази, - прогнозує Тарас Пахолюк.

Керівник гуртка «Пішохідний туризм» Жидачівського навчально-виховного комплексу Анатолій Люсак звинуватив заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка в тому, що він провів свою піар-акцію.

Нагадаємо, що 22 вересня обласний депутат з групою журналістів відвідав вищезгадані туристичні бази. І це обурило їхніх працівників.

-  У їхніх коментарях звучало, що державні дитячі туристичні бази не потрібні, що ми не заробляємо грошей. Вони не згадують, що більшість людей у нашій державі живе на межі бідності. І дітям з таких сімей не доступний дорогий відпочинок. Вони приїздять відпочивати у дитячі туристичні бази в Карпатах, - каже вчитель зі сорокарічним стажем.

Він нагадав, що в дитячих гуртках Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді в області навчається понад 700 дітей.

- Ліквідують центр – ліквідують і всі 50 гуртків по області, - переконаний він.

А на дитячих базах відбуваються всі змагання юних туристів та спортсменів. І якщо їх не буде, то дітям не буде де відпочити.

Директор однієї з баз, яку обласні очільники пообіцяли закрити, - дитячої турбази «Полонина» Євген Гриненко каже, що в дев’яностих роках, коли він прийшов туди працювати, там не було жодного будиночка, де би можна було переночувати.

- У будинках не було половини дверей та вікон, дах протікав, ми підставляли баняки, вода – тільки на вулиці. Ані душових, ані туалетів, - згадує він. За ці роки там побудували нові будинки, зробили хороші умови. Але на території є й старі будиночки, які забороняють розвалити. Саме на них і вказували обласні очільники, коли проводити рейд.

- Казали, що в мене погана огорожа. Я доробився до хороших кованих воріт. Але огородити два гектари землі хорошою огорожею я не можу. Що, просто сітку натягнути, яку знімуть вночі? – ставить риторичні питання Євген Гриненко.

Педагог зауважив, що питання про закриття дитячих турбаз постало після того, як у Славському розпочалися розмови про розбудову львівського «буковелю». З іншого боку гори є схожий, але вже приватизований табір, проживання в якому коштує 800 гривень за добу для однієї людини.

Наразі юрисконсульт Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді Руслан Грицак не може сказати, як вони будуть захищати державну землю від народних обранців.

- Володимир Гірняк сказав, що на основі службових перевірок будуть приймати певні рішення. Щоби запобігти неправомірним рішенням, трудові колективи наразі проводять пікетування Львівської облдержадміністрації. А якщо облрада вчинить якісь дії, то будемо оскаржувати їх в суді, - обіцяє він.

Що стосується недобудованого приміщення у Львові по вулиці Івана Франка, 156, то, як нагадав голова Федерації спортивного туризму у Львівській області Тарас Пахолюк, у 2004 році Львівська обласна рада та представники Генерального консульства Республіки у Львові домовилися, що приміщення львівської дитячої турбази пна вулиці Івана Франка,108 разом з земельною ділянкою буде передано консульству для будівництва нового приміщення консульства. Представники Республіки Польща сплатили до обласного бюджету два мільйони гривень, аби область побудувала нове приміщення для дітей, які займаються туризмом.

Однак ці кошти так і не надійшли для потреб Львівського обласного центру краєзнавства, екскурсій та туризму учнівської молоді. Їх обласні обранці витратили на інші, більш нагальні, на їх думку, потреби. Хоча закон забороняє використання «дитячих» коштів для інших потреб.





Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів