На Львівщині стартували міжнародні навчання рятувальників (відео)

09:20 22 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

На Яворівський полігон прибули представники 34-х держав світу.

На Львівщині стартували міжнародні польові навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру «Україна -2015» повідомили в прес-службі Львівського обласного управління ДСНС, де також розповіли:

«21 вересня, на території Міжнародного центру миротворчості і безпеки Академії сухопутних військ України імені Петра Сагайдачного (Львівська область) відбулася церемонія відкриття міжнародних навчань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій «Україна-2015». Участь у церемонії взяли Президент України Петро Порошенко, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, голова ДСНС України Микола Чечоткін, та більш, ніж 1100 учасників навчань із 34 країн світу.

У вітальному слові Президент України Петро Порошенко зазначив: «Сьогодні унікальний день в історії відносин України та НАТО. Адже це – перший візит нового Генерального секретаря НАТО в Україну та перші подібні навчання, які Україна проводить з НАТО. Це є ще одним свідченням посилення нашого особливого партнерства з організацією Північно-Атлантичного договору. Навчання сприятимуть підвищенню готовності українських рятувальних служб своєчасно прийти на допомогу людям, відвернути загрозу та ліквідувати надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру».

Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг наголосив на важливості подальшої спільної співпраці задля гарантування глобальної безпеки. Петро Порошенко та Йенс Столтенберг разом із керівниками проведення навчань  відвідали  майданчик демонстрації зразків сучасної техніки і обладнання, які залучаються до навчань. На майданчику були представлені: система телемедицини для надання невідкладної медичної допомоги в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, техніка та оснащення групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту, техніка і обладнання важкого класу пошуково-рятувальної команди в умовах міста».

«Україна, НАТО і партнери альянсу на Львівщині тренуються спільно долати наслідки стихійних і техногенних лих повідомили сьогодні, 22 вересня, на «Радіо Свобода», де також розповіли:

«Перший візит до України генсека НАТО Єнса Столтенберґа збігся з початком міжнародних навчань «Україна-2015» з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Очільник Північноатлантичного альянсу висловив підтримку Україні та схвально оцінив її зусилля в розбудові європейської системи під час зустрічі з українським президентом Петром Порошенком. Водночас Столтенберґ засудив наміри сепаратистів провести вибори на окупованій частині Донбасу всупереч українському законодавству.

На Яворівський полігон на Львівщині, де упродовж останнього року переймають іноземний досвід українські військові й силовики, 21 вересня прибули представники 34-х держав світу. Але цього разу – не військові інструктори, а рятувальники.

Тут розпочалися міжнародні навчання рятувальних служб «Україна-2015», до яких долучилися, зокрема, держави-члени НАТО та партнери альянсу.  На території Міжнародного центру миротворчості й безпеки Академії сухопутних військ України (Яворівський полігон – ред.) – вже розгорнуті польові шпиталі країн-членів НАТО, сюди завезли українське та західне обладнання для рятувальних операцій.

Але найважливішим є те, що спеціалісти різних напрямків, які звикли працювати за стандартами своїх держав, мають навчитися діяти разом, заявив на відкритті навчань генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. На його думку, такі навчання є важливим кроком до зміцнення безпеки в європейському регіоні.

Столтенберґ наголосив: «НАТО має на меті дбати про безпеку людей. І елементом цього є протидія катастрофам. НАТО вже п'ятнадцять років поспіль бере участь у подібних навчаннях. І я хотів би подякувати ДСНС України за допомогу в їхній організації цього року, – зауважив очільник НАТО. – Ці тренування не є військовими. Вони мають на меті скоординувати роботу спеціалістів з хімічних, біологічних, радіологічних загроз, поліції, медиків і пожежників. Приймаючи ці навчання, Україна демонструє, що робить свій внесок у безпеку жителів Європи».

За словами Столтенберґа, НАТО, Україна та інші партнери альянсу мають бути готовими спільно реагувати на будь-які техногенні чи природні катастрофи. Президент України Петро Порошенко вбачає у проведенні подібних багатонаціональних навчань ознаку того, що українська співпраця з альянсом поглиблюється. Він назвав ці навчання наймасштабнішими в історії співробітництва України і НАТО».

Про це повідомили сьогодні, 22 вересня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів