На Львівщині підготували для спецпризначенців Нацгвардії 38 інструкторів (відео, оновлено)

17:30 19 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Валерій Шмаков / «Gazeta.ua»

Командувач НГУ Юрій Аллеров запевнив: «Гвардія виходить на новий рівень компетентності і спроможності».

Вперше в Україні інструктори спецпідрозділів Національної гвардії України завершили навчання за стандартами НАТО. Пілотний проект по підготовці інструкторів започатковано в Навчальному центрі НГУ в Золочеві на Львівщині.

Церемонію випуску провели на території Золочівського замку. Привітати військовослужбовців та вручити їм грамоти прибув командувач Нацгвардії генерал-лейтенант Юрій Аллеров, який зазначив: «Півроку тому ми запланували повністю змінити систему підготовки військ аби бути готовими для відбиття зовнішньої агресії та боротьби зі злочинністю. Ми залучили інструкторів з Грузії, які мають бойовий досвід. 700 нацгвардійців провели спільні навчання з американськими десантниками на Яворівському полігоні. Нам є чому повчитися у них. Нацгвардія виходить на новий рівень. Сьогодні ми випускаємо інструкторів, які будуть готувати нових фахівців у військових частинах».

Зокрема, інструктори здобували навички ведення ближнього бою з противником, порядку дій при виявленні мін та саморобних вибухових пристроїв, здійснення зупинки кровотечі та евакуації пораненого з поля бою. Курсант Тетяна, яка прибула в навчальний центр з Дніпра, розповіла: «На курсах з тактичної медицини нас вчать як рятувати життя на полі бою. Для прикладу, під вогнем противника кожен військовослужбовець має вміти накласти собі кровоспинний джгут за 30 секунд». 

Старший інструктор з військово-інженерної підготовки з позивним «Дракон» навчає військових як пересуватися по місцевості, де можуть бути закладені міни та фугаси. «Дракон» пояснив: «Показуємо як обходити розтяжки та міни, а також позначати їх, щоб не постраждали інші військові. А розміновувати уже мають кваліфіковані сапери»,. 

А щоб розуміти, яке навантаження чекає в бойових умовах, навчальні стрільби майбутні інструктори проводять після комплексу фізичних вправ вправ із віджимання та бігу на швидкість. Про це повідомили в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua», де також опублікували фото – та відеорепортажі зі Золочева. Натомість у прес-службі Національної гвардії України розповіли:

«Національна гвардія підготувала 38 інструкторів-спецпризначенців. У Начальному центрі Національної гвардії України відбулись урочисті заходи з нагоди закінчення навчального періоду та першого випуску інструкторів підрозділів спеціального призначення. Командувач Національної гвардії України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров, особисто вітав військовослужбовців.

Церемонія випуску проводилась на території музею-заповідника «Золочівський замок» і розпочалась із виносу Бойового прапора Навчального центру та зустрічі командування. Генерал-лейтенант Юрій Аллеров запевнив у своєму зверненні до особового складу: «Пройшовши цей шлях, гвардія виходить на новий рівень компетентності і спроможності. Сьогодні ми випускаємо інструкторів, які будуть готувати також інструкторів у військових частинах. Це вагомий крок уперед. Я пишаюся реальним рівнем готовності наших бійців. Вони можуть, бажають і вміють захищати свою країну».

Після оголошення наказу про затвердження результатів іспитів командувач Нацгвардії вручив грамоти інструкторам, які на «відмінно» закінчили навчання.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх гвардійців, які загинули під час виконання службово-бойових обов’язків.

До привітань приєднались представники органів місцевого самоврядування та ветерани Навчального центру. Радник командувача Національної гвардії України, полковник у відставці Міраб Кікабідзе зазначив: «Ми спромоглись підготувати 38 високонавчених інструкторів. Це той початок, що дасть поштовх силі, яка зупинить агресію. Здобуті вміння та навики цієї групи – найкраща нагорода, яку тільки може отримати військовий. Пишаюся нашою спільною роботою та дякую командувачу НГУ та усім офіцерам за всебічну підтримку й створення сприятливих умов».

Майбутній інструктор з вогневої підготовки Вадим Пашинський поділився своїми враженнями: «Я вважаю програма підготовки інструкторів була досить насичена і водночас важлива на даному етапі реформування Національної гвардії. У процесі навчання я здобув нові знання з тактичної та вогневої підготовки. Хочу зазначити, що навчали нас кваліфіковані інструктори, які справді мають досвід бойових дій».

У прес-службі Національної гвардії України повідомили сьогодні, 18 серпня: «У Начальному центрі Національної гвардії України відбулись урочисті заходи з нагоди закінчення навчального періоду та першого випуску інструкторів підрозділів спеціального призначення. Під час заходів пройшли показові заняття з військовослужбовцями Національної гвардії України з тактичної, вогневої, військово-інженерної підготовок, військової топографії та кросфіту, а також тактики ведення бою в умовах населеного пункту».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів