Мобілізація або початок війни. Полякам повідомили про ліміт часу для прибуття у військову частину

20:50 16 січня 2024 р.

Фото до новини

Зі суботи, 13 січня, у сусідній з Україною державі діє новий зразок призовної картки на військову службу.

Про це повідомляє польське видання Rzeczpospolita, пише DailyLviv.com.

Розпорядження Міністра національної оборони від 7 грудня 2023 року про зразок призовної картки на військову службу містить лише два абзаци та додаток – новий зразок призовної картки на військову службу за мобілізацією та на війну. Новація була оголошена лише наприкінці минулого року та набула чинності через 14 днів після оголошення, тобто 13 січня 2024 року.

Зразок призовної картки складається з частини, призначеної для начальника військового пункту комплектування, та частини для особи, яку призивають. У шаблоні передбачено місце для внесення місця і дати явки викликаної особи та відомостей про наслідки неявки за викликом. Цей термін визначається датою, а також такими словами, як «на другий день мобілізації» або «НЕГАЙНО».

Читайте також: Прем’єр Польщі повідомив, скільки поляків готові зі зброєю в руках захищати Батьківщину

В інструкції зазначено, що термін «негайно» означає, що призначений повинен з’явитися до місця явки, зазначеного в цій картці, не пізніше шести годин з моменту отримання повідомлення про оголошення загальної мобілізації або початок війни. 

Як наголошено в інструкції, «хто під час мобілізації чи війни, призваний на дійсну військову службу, не з’явиться на цю службу в зазначений день і місце, підлягає покаранню у вигляді позбавлення волі на строк не менше понад 3 роки». Крім того, особа, яка під час мобілізації або війни з метою постійного ухилення від проходження військової служби не з'явилася на цю службу у встановлений день і місце, карається позбавленням волі строком не менше 5 років. 

Читайте також Найпотужніше в ЄС: у Війську Польському мають служити 300 тисяч солдатів

У шаблоні картки також зазначено, що «бажано» брати з собою необхідні особисті речі, такі як засоби особистої гігієни та письмове приладдя, а також запасну білизну та щоденний раціон харчування.

Нагадаємо, раніше керівник Управління національної безпеки Польщі Яцек Сівєра повідомив, що в Польщі є три роки, аби підготуватися до війни з Росією.

Натомість експерти Німецького товариства зовнішньої політики кажуть, що у західних країн залишилося від 5 до 9 років, щоб підготуватися до відбиття атаки Москви.

Читайте також: Польща вибудовує свою оборонну політику так, ніби війна у ній почнеться уже завтра

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів