Міністр похвалився, що поліція випробовує на собі новий спецзасіб

20:45 23 листопада 2020 р.

Фото до новини

Керівник патрульної поліції України Євген Жуков випробував на собі дію електрошокера Taser.


Відео: Патрульна поліція України

"Це медично сертифікована нелетальна зброя, яка знерухомлює правопорушника, але не заподіює небезпечних поранень. Неприємно, але ефективно та менш небезпечно!" - написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Твітері.

Новий спеціальний засіб для поліційних — Taser Х2. Електрошокер - це прилад стримувальної дії, який допомагає на короткий час знерухомити правопорушника, не заподіюючи йому при цьому шкоди для здоров'я. Прилад схвалений МОЗ.

Про "TASER X2" та його використання патрульними докладніше описав у ФБ Олексій Білошицький.

Вже вдруге начальник Департаменту патрульної поліції Євгеній Жуков особисто на собі випробував електрошокер контактно-дистанційної дії, яким вже зовсім скоро будуть оснащені екіпажі патрульної поліції.

"Кожний, хто матиме у своєму озброєнні електрошокер, спочатку пройде спеціальне навчання, а також обов'язково випробує його дію на собі. Це допоможе патрульному краще зрозуміти його дію на практиці, а також відчути те, що буде відчувати особа, щодо якої він його планує використати", — Євгеній Жуков.

Зараз я спробую коротко розповісти вам про сам прилад та про його використання:

Пристрій "TASER X2" можна застосовувати як дистанційно, так і контактно. Він має ліхтарик, подвійний лазерний приціл, запобіжник, перемикач дуги, дисплей, годинник з батареєю і систему журналу, яка реєструє усі події й імпульси. Дані з нього можна завантажити через USB до комп'ютера та прослідкувати усі випадки його застосування.

Це одна з останніх розробок. На відміну від попередньої моделі, в цій є можливість здійснення двох пострілів, а не одного. Наразі Національна поліція закупила 200 таких приладів. Контактна дія та дистанційна дія - може бути застосований в різних ситуаціях, в залежності від обстановки та інших аспектів, в тому числі тактичних.

Менш шкідливий для здоров’я, ніж більшість інших спецзасобів. Струм має менш травматичну дію для зупинки правопорушника, ніж гумовий кийок чи газовий балончик. Звісно, електрошокер не замінює вогнепальну зброю в випадках з найвищим ризиком небезпеки для життя поліцейського та інших осіб. Використовувати цей прилад будуть патрульні поліцейські, які пройшли відповідне навчання.

Законність використання приладів: п. 6 ч. 3 ст. 45 ЗУ "Про Національну поліцію" електрошокери дозволені використовувати для:

1. Відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об'єкт, що перебуває під охороною

2. Для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров'ю особи чи поліцейського.

На розгляді у ВР перебуває законопроєкт, який може розширити перелік підстав застосування приладу для затримання особи:

1. Яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;

2. Яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;

3. Яка чинить збройний опір або намагається втекти з під варти

4. Озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, зокрема поліцейського.

Досвід використання іншими країнами: застосовується в Аргентині, Австралії, США, Бразилія, Франція, Німеччина, Ізраїль, Малайзія, Великої Британії, Швеції та близько 100 інших, в цих країнах спостерігається зменшення випадків застосування табельної вогнепальної зброї, а також зменшення травматизму для правопорушників.

Цей прилад схвалений МОЗ. Медичні дослідження показали, що сучасні електрокардіо стимулятори та імплантовані кардиодефібрилятори витримують розряди автоматизованих зовнішніх дефібриляторів, сильніші за проведені енергетичні імпульси електрошокера. Головна мета — завдання найменшої шкоди для здоров'я правопорушника з однієї сторони, а з іншої — захист від можливих загроз самого співробітника.

Виписано 1300 штрафів за порушення носіння масок

Автомобілі з іноземними номерами, які порушують ПДР, тепер штрафуватимуть автоматично

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів