Мери міст Львівщини розповіли про сміттєвий пресінг і прийняли ультимативну заяву

15:00 31 березня 2017 р.

Фото до новини

Місцеві громади, які відмовляються приймати львівське сміття та блокують його ввезення, роблять це тому, що львівська міська влада дотепер не надала жодної інформації про те, як довго вона буде возити сміття по області та, що вона робить для вирішення сміттєвої кризи.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 31 березня, під час прес-конференції на тему: «Як вирішити сміттєву кризу у Львові? Публічна заява мерів міст Львівщини», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив міський голова Червонограда
Андрій Залівський.

- Ніхто не прийшов до громади і не відповів, як довго вони, тобто Львів, потребуватимуть допомоги та що робиться для вирішення проблеми. Громади не розуміють, як довго будуть тривати загальні розмови на тему «хтось, колись, десь там зробить». Вони хочуть почути, що робляться конкретні кроки – розробляється документація, коли збудується завод та інше, - каже він.

За словами міського голови Червонограда, вони вже прийняли від Львова понад 1300 тонн сміття. Зараз Львів платить 297 грн за тонну сміття, яку приймає їхнє місто.

- Нас змусили прийняти 600 тонн за протоколом комісії з надзвичайних ситуацій. Ми прийняли 1300. Ми пам’ятаємо, що коли в нас була критична ситуація, то Грибовичі тоді прийняли від нас 300 сміття. Тому ми не змогли відмовити. І ще минулого року в червні, коли сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, ми першими прийняли 300 тонн сміття як жест доброї волі, - розповідає Андрій Залівський.

Він нагадав, що представляє інтереси Червонограда, а не Львова. Тому й повинен працювати згідно з інтересами своєї громади.

- До нас ні разу не приїхав жоден чиновник зі Львівської міської ради і не поговорив з нашою громадою. Я своїм пояснюю. Але це – мої аргументи. А вони хочуть почути їхні. Наприклад, ми хочемо знати, чи мешканці Червонограда продукують у Львові сміття: скільки їх там вчиться, скільки лікується у лікарнях, скільки червоноградців купило житло у Львові, - підказує міський голова Червонограда своєму львівському колезі як побудувати розмову.

Він згадує, що свого часу Червоноград також мав проблеми з полігоном та вивезенням сміття. У дев’яностих роках там сталася така ж ситуація, що й зараз у Львові – ніхто не хотів приймати червоноградське сміття. Тоді було прийняте рішення про створення тимчасового сміттєзвалища в межах містах. Громада не погоджувалася, але вдалося дійти згоди. На тимчасовий полігон звозили сміття 12 років. А за цей час будували новий полігон в межах міста.

- У нас є полігон, побудований за сучасними стандартами та вимогами, з усіма необхідними екологічними захистами. Є лінія сортування сміття. У нас є вага, і ми проводимо повний облік. Є відеонагляд. І таким чином ми спіймали сміттєвоз зі Львова, який несанкціоновано вивантажив сміття. Вони підкупили сторожа і  той «забув» номери машини, - говорить Андрій Залівський. 

Зараз Червоноград готується до будівництва сміттєспалювального заводу.

- Наразі вже є наш місцевий співінвестор та співінвестор – польська фірма «Ековат». І перший транш до цього проекту надійде в червні цього року.  А завод запрацює через 25-30 місяців, - каже він.

Міський голова Червонограда не приховує, що гроші на вирішення сміттєвої  проблеми Червонограда він бере з львівської скарбниці.

- Львів нам зараз заплатить більше півмільйона гривень. І я за ці гроші куплю шредер для зменшення об’єму сміття, трактор та проведу рекультивацію полігону, - саме такі аргументи він наводить своїм виборцям, коли вони його звинувачують у тому, що він погоджується приймати львівське сміття.
Андрій Залівський нагадав, що під час Великодних свят у Львові будуть масові заходи. І буде багато сміття. А вивозити його немає куди.

- До 25 травня наше звалище не прийме жодної тонни. Воно закривається на рекультивацію, там треба провести відбір вторсировини та пересипати сміття, щоби не сталося обвалу, як це сталося в Грибовичах, - попередив мер Червонограда.

Його підтримує міський голова Борислава Ігор Яворський.

- Основна проблема, якою я мушу зараз займатися, це – вивезення сміття зі Львова. Мене змусили підписати протокол та прийняти 300 тонн сміття. Як тільки в Бориславі це почули, то люди пішли на крайні заходи. І вже тиждень ми маємо перекритий в’їзд на сміттєзвалище. У мене вже закінчилися аргументи, чому ми маємо приймати львівське сміття. Ми це вже робили двічі і прийняли загально 2400 тонн. І наш полігон також розташований у межах міста, - каже він.

Учора депутати Бориславської міської ради заборонили приймати відходи з інших міст, а також з Трускавця, до 1травня.

- Я все більше в очах мешканців міста виглядаю, як брехун та зрадник. Тому що попереднього разу я обіцяв, що це буде останній раз. Але це виявилося, що не останній раз. Зараз люди знову питають, коли Львів вирішить свої проблеми, - каже міський голова Борислава.

За його словами, до Дрогобича приїжджали Олег Березюк та Ірина Маруняк, які переконували-просили допомогти Львову.

А ось до Червонограда жоден чиновник зі Львова не приїхав. Приходили, хіба, листи від влади та перевізників з проханнями та листи-подяки, що прийняли сміття.

Андрій Залівський прогнозує, що з таким ставленням до громад львівська влада доможеться тільки того, що всі ради проголосують за відмову приймати сміття та будуть блокувати львівські сміттєвози.

Наразі, за його словами, лист-звернення від міських голів області вже підписали мери Нового Роздолу, Миколаєва, Дрогобича та Червонограда.  В цьому листі вони кажуть про самоусунення міської влади Львова від вирішення цього питання, вимагають почати діалог з громадами та показати реальний план дій з чіткими датами, щоби ті громади, які ще можуть допомогти, знали, скільки будуть від них вимагати допомоги.

Мери міст також стверджують, що жодного політичного чи іншого тиску вони не зазнають. Єдиний тиск, який вони відчувають, це тиск своїх громад, які не бажають більше приймати львівське сміття.


 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів