«Лемберг-Агро» хоче запустити в Дулібах свиноферму без дозволів

17:16 29 липня 2016 р.

Фото до новини

Мешканці села Дуліби в Жидачівському районі виступають проти того, щоби в їхньому селі ТзОВ «Лемберг-Агро» відкрилj свинокомплекс. Дулібчани вже надивилися на те, як у вічному смороді живуть їхні сусіди в селі Ліщин. Натомість представники Ходорівського м’ясокомбінату, яким належить «Лемберг-Агро» і які планують у Дулібах вирощувати свиней, переконують, що поставлять фільтри і не труїтимуть мешканців небезпечними аміачними відходами. Мешканці їм не вірять.


Відео: Львівський прес-клуб

Такі короткі підсумки прес-конференції на тему:«Свинячий бізнес ціною людського здоров’я», яка відбулася сьогодні, 29 липня, у Львівському прес-клубі.
Як повідомив представник комісії з питань законності та права Громадської ради при Львівській обласній держадміністрації Валерій Гончарук, у 1959 році тут побудували ферму великої рогатої худоби.


- Після того, як колгосп розвалився, колишній голова колгоспу пан Іваницький приватизував цю ферму і вирощував там корів, свиней та курей. У 2013 році він її продав фірмі «Лемберг-Агро» за один мільйон гривень. По безналу було оплачено 500 тисяч, а 500 тисяч він просив на церкву та на розвиток громади, - розповідає Валерій Гончарук.


Надія Орлик, представник громади села Дуліби, стверджує, що коли прийшов інвестор, то селяни дуже зацікавилися ним, очікуючи на нові робочі місця. Проте, коли з’ясувалося, що це буде свиноферма, виникли багато питань.


- Нас цікавило, де вони будуть брати воду для своєї діяльності. Адже води для свиноферми треба багато. Які будуть види відстійників, куди буде стікати гноївка, адже це – токсичні речовини. Керівник ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» пообіцяв, що там будуть використовувати нові технології, - розповідає вона.


А 16 березня 2016 року ввечері представники фірми таємно завезли 560 свиней. Проте через протести селян їх швиденько, через тиждень, вивезли з Дулібів.


Як стверджує староста села Дуліби Степан Грицило, громада готова погодити дозволи на розміщення у вищезгаданій фермі корів або складів, або млина. Але тільки – не свиней.


- Наше село найбільше у Ходорівській об’єднаній громаді. Тут проживає 1030 осіб, з них 150 – дітей, - каже він, наголошуючи, що всі вони хочуть жити у своєму селі, дихати чистим повітрям та обробляти землю, не отруєну гноївкою.
Представники громади села Дуліби Іван Антоник пояснив, що однією з причин протестів мешканців проти свиноферми є те, що вона буде використовувати понад 25 кубометрів води на рік.


- А це буде катастрофою для села і люди залишаться без води зовсім, - каже він.
Крім того, за його словами, ферма розташована на горбку. І за буд-яких технологій, через дощ та сніг, усі шкідливі речовини будуть потрапляти в криниці.
Керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна зауважила, що ця ситуація є не єдиною в Україні. агрокомплекси відновлюють старі ферми і створюють там свинарники. А мешканці сіл потім не можуть жити в тому смороді. Її досвід показав, що бізнесмени економлять на монтажі очисних споруд, недотримуються санітарних норм і будуть свиноферми близько до житла селян.


- У нас є випадки, коли після розбризкування гноївки на полях, люди потрапляли в реанімацію, - розповідає вона.
Проте, повертаючись до цього випадку, Ольга Мелень-Забрамна повідомила, що звернулася до всіх державних органів, які би мали надати дозвільні документи на функціонування свинокомплексу у Дулібах, - у головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області, у департамент екології та природних ресурсів та інші.


- І нам відповіли, що буквально два-три дозвільних документи є, а решта – відсутні. Немає права на користування земельною ділянкою. Має бути рішення місцевого органу про надання в оренду чи у власність, чи в постійне користування земельної ділянки. Такого рішення немає. Також немає затвердження детального плану території, - еколог-правник перелічує документи, без яких фірмі «Лемберг-Агро» не мала би права розпочинати свою діяльність в цьому селі.


Також вона нагадала, що між житловими будинками та фермою мусить бути санітарна зона – 500 метрів. А в Дулібах найближчі будинки розташовані на відстані 230-300 метрів.


- 83 будинки мешканців Дулібів потрапляють в санітарну зону. Тобто в них буде сморід та забруднення. Водночас компанія «Лемберг-Агро» отримала в Міністерстві охорони здоров’я висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, який дозволив зменшити санітарно-захисну зону. Проте, коли подавали ці документи, компанія «Лемберг-Агро» вказала, що їхня ферма буде майже ідеальною: там будуть встановлені фільтри на кожній вентиляції, яка йде зі свиноферми, там будуть закриті лагуни, які не дозволятимуть, щоби повітря з цієї гноївки виходило. Але того всього немає. Проекту не дотримано, - констатує Ольга Мелень-Забрамна.


Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА  Руслан Гречаник каже, що вищезгаданий інвестор повинен отримати дозвіл на спецводовикористання, дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та дозвіл на поводження з відходами.
- На сьогодні до нас звернень за такими дозволами не було. Тому і дозволів не видавалося, - каже він.


Натомість директор ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат» Дмитро Матвійко під час прес-конференції заявив, що дозволу на спецводокористування не потрібно мати, тому що там немає свердловин. Щоправда, як має функціонуватиме свиноферма без води, не пояснив. Також немає дозволу на  запуск в роботу свинокомплексу, тому що підприємство, мовляв, придбало діючий господарський двір. А всі паспорти відходів на організацію він має.


- Дозвільна документація видається саме на те місце, за тією адресою, де проводиться господарська діяльність, а не один на всю організацію, - повторив ще раз директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА  Руслан Гречаник, коли ознайомився з документами, які надав Дмитро Матвійко.
Отож, в документах було зазначено юридичну адресу ТзОВ «Ходорівський м’ясокомбінат»  - Ходорів, вулиця Шевченка, 128. А ось дозволу на вирощування свиней у Дулібах – немає.


Крім того, як нагадала керівник юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна, згідно з законодавством, враховують  думку громадкості.


- Ми будемо стежити за тими рішеннями, які приймають державні органи. І якщо вони порушать законодавство, ми підемо в суд, - каже адвокат.
Довідка від організаторів прес-конференції.


Без повідомлення громади с. Дуліби і без необхідних документів та дозволів відповідних служб ТзОВ «Лемберг-Агро» відкрило на території колишньої ферми-корівника свинокомплекс з річним обігом 12 тисяч голів. Керівництво товариства вирішило, що має право на прибутковий бізнес, нехтуючи при цьому інтересами жителів села, загрожуючи здоров’ю людей, які мешкають за 230 метрів від свинокомплексу. Наслідки роботи свиноферми ТзОВ «Лемберг-Агро» в с.Ліщин вже давно є джерелом проблем із здоров’ям, смороду, конфліктів і порушень екологічних прав його мешканців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів