Лаборанти не виявили в повітрі у Львові перевищення допустимих норм (оновлено)

20:00 8 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління ДСНС в інтернет-мережі «Facebook»

Працівники хімічної лабораторії ЛКП «Адміністративно-технічне управління» взяли проби води та повітря на території Львова і Грибович з метою перевірки на перевищення допустимих норм.

Про це повідомили сьогодні, 8 червня, в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли подробиці:

«За словами керівника лабораторії Ігоря Гуменного, попередні результати аналізу повітря експрес-методом перевищень не показали, остаточні ж будуть відомі завтра до кінця дня. Він також розповів: «Ми брали проби у трьох точках: перша – при в’їзді на полігон, друга – в Грибовичах на вулиці Івана Франка, поблизу максимально наближеного до джерела горіння будинку, і третя – на межі Львова, на вулиці Щурата, 27. Перевіряли на наявність таких речовин як оксид вуглецю, оксид азоту, діоксин сірки, аміак, сірководень, сірчана кислота та пил неорганічний. Попередні результати аналізу перевищень допустимих норм не показали».

Для аналізу води працівники лабораторії брали проби з двох потоків: перший – з території сміттєзвалища, другий – з місцевої річки в Грибовичах. Робитимуть загальний хімічний аналіз, остаточні результати якого обіцяють надати через п’ять діб, попередні – упродовж завтрашнього дня».

У прес-службі Львівської міської ради повідомили також сьогодні, 8 червня:

«За інформацією Львівського обласного управління Держсанепідслужби, станом на 8 червня відновили дослідження повітря у населених пунктах біля палаючого сміттєзвалища

Фахівці з Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби щоденно відбирають зразки повітря поблизу Грибовицького звалища на Львівщині. Нині сміттєзвалище під Львовом знову горить. У Львівському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України.повідомили:

«У зв’язку з пожежею, відбір проб атмосферного повітря розпочато 31 травня. У двох точках по границі житлової забудови села Малехів Жовківського району, яке найближче розташоване до місця надзвичайної ситуації. Крім того, на мікробіологічні та токсикологічні показники було відібрано чотири  проби криничної води у чотирьох садибах вказаного сел. 

Згідно з результатами дослідження атмосферного повітря у точці відбору по межі житлової забудови села Малехів, перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) азоту діоксиду, сірчистого ангідриду та оксиду вуглецю виявлено не було. У точці на відстані 500 м від звалища встановлене перевищення ГДК азоту діоксиду вдвічі, сірчистого ангідриду в 1,5 разів та оксиду вуглецю в 1,6 разів.

Результати дослідження криничних вод, відібраних у чотирьох приватних садибах села Малахів на мікробіологічні та 12 токсикологічних показників, в т.ч. феноли, встановили, що у всіх 4 пробах перевищена ГДК кадмію в 2,8-4,4 разів та у трьох криницях вода бактеріально забруднена. У селищах поблизу звалища є централізоване водопостачання, жителів поінформовано про небезпеку, пов’язану із використанням криничної води.

У середу, 1 червня, працівники Жовківського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» знову відбирали проби атмосферного повітря у тих самих точках по межі житлової зони села Малехів. Згідно з результатами досліджень, перевищень ГДК двоокису азоту, оксиду вуглецю та сірчистого ангідриду, не виявлено. Наступного дня, 2 червня,  лаборанти відібрали для дослідження проби повітря у двох точках в селах Малехів та Великі Грибовичі – перевищень ГДК азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

Крім того, фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» того ж дня провели відбір і дослідження 2 проб атмосферного повітря  по межі житлової забудови вул. Щурата у місті Львові. Згідно з результатами досліджень, перевищень граничнодопустимих концентрацій  азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

У зразках атмосферного повітря, відібраних 3-5 червня в населених пунктах у зоні впливу звалища, перевищень азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не зафіксовано. Після повідомлень про відновлення пожежі, лаборанти знову вирушили до місця події, щоб відібрати у найближчих населених пунктах зразки атмосферного повітря для дослідження».

Як повідомляють у Львівському обласному управлінні ДСНС України, вчора о 15:05 горіння сміття було локалізовано та о 16:10 повністю ліквідовано. Повторне горіння сміття окремими осередками в зоні можливого зсуву на площі 800 квадратних метрів виникло о 21:30.Пізно ввечері вогнеборцям вдалося  ліквідувати горіння на площі 250 квадратних метрів. На ранок 8 червня площа горіння складала орієнтовно 700 квадратних метрів.

На позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішили задіяти авіацію, щоб частково спровокувати зсув. Це дасть змогу продовжити ліквідацію займання. Рятувальники звертаються до мешканців прилеглих сіл, активістів та інших сторонніх осіб, не задіяних у проведенні робіт, не заходити до зони, де проводяться роботи, щоб не наражати себе на небезпеку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів