Екскандидат у мери Львова очолив Львівську палату сертифікованих архітекторів

17:09 29 листопада 2020 р.

Фото до новини

У Львові на конференції Львівської обласної організації національної Спілки архітекторів, що проходила у Пороховій вежі, архітектора Ігоря Кузьмака обрали головою Львівської регіональної палати сертифікованих архітекторів.

Про це Ігор Кузьмак повідомив у Фейсбуці, пише DailyLviv.

"27.11.2020 року у Львові, на конференції Львівської обласної організації національної Спілки архітекторів, що проходила у Пороховій Вежі, мені довірили очолити Львівську регіональну палату сертифікованих архітекторів", - написав Ігор Кузьмак.

Він подячно згадав першого голову цієї організації - Володимира Следзя, одного з архітекторів стадіону "Арена-Львів".

"За час його правління, організація успішно пройшла важливі етапи свого становлення на національному та місцевому рівнях",- зазначив Ігор Кузьмак.

Довідка

Львівська регіональна палата сертифікованих архітекторів – фахової саморегульована неурядова громадська організація, яка є структурним підрозділом Національної спілки архітекторів України.

Створення Всеукраїнської Архітектурної Палати України (АПУ) було ініційовано ще у жовтні 2013 року на зїзді Національної Спілки архітекторів (що доречі відбувся саме у Львові). У 2014 році було затверджене типове положення про регіональні відділення АПУ, що стало поштовхом до проведення в областях України установчих конференцій щодо створення регіональних палат, які будуть об'єднувати практикуючих архітекторів - фізичних осіб – сертифікованих спеціалістів у сфері архітектурної діяльності.

Імпульсом для створення АПУ став вступ України до Світової організації торгівлі і прийняття закону «Про архітектурну діяльність», який гармонізує національне законодавство з європейським правовим полем. Зокрема, серед підписаних Україною документів є протокол, який зобов'язує Україну привести своє національне законодавство у відповідність з правилами ВТО.

Саме Архітектурна палата, а не Мінрегіонбуд, повинна проводити атестацію архітекторів на право самостійної творчої діяльності та вести реєстр сертифікованих архітекторів України. Реєстр практикуючих архітекторів України - основа існування палати, відкритий інформаційний ресурс, в якому можна отримати офіційну інформацію про професіонала-проектувальника.

При цьому Спілка архітекторів України, що є добре відомою громадською організацією з багаторічною історією, яка традиційно об’єднує архітекторів країни, ініціювала процес організації АПУ саме як невід’ємної структурної частини Спілки. Основної причиною прийняття такого рішення стало бажання, щоб архітектурна спільнота не була розділеною, а навпаки, консолідувавши свої зусилля, максимально ефективно відстоювала свої права.

Палата є підзвітною НСАУ, проте чітко розмежовує повноваження зі Спілкою архітекторів - громадською організацією,  діяльність якої зосереджується на творчих аспектах професії, організації виставок, фестивалів, творчих конференцій. Спілка архітекторів об'єднує широке коло фахівців, які отримали професійну освіту і працюють у цій галузі, незалежно від того, займаються вони практичною діяльністю чи ні.

Палата ж об’єднує лише сертифікованих архітекторів на засадах дійсного та асоційованого членства (які не обов’язково є членами НСАУ) і врегульовує питання професійної відповідальності та юридичного захисту проектантів.

Нагадаємо, на місцевих виборах 2020 року Ігор Кузьмак балотувався на посаду міського голови Львова.

Незаконні будови у Львові будуть переходити у власність міста, якщо зламаємо нинішню владну систему, - архітектор

Львівський архітектор розповів, якими мають бути мобільні госпіталі для хворих на COVID-19

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів