Незаконні будови у Львові будуть переходити у власність міста, якщо зламаємо нинішню владну систему, - архітектор

18:06 3 серпня 2020 р.

Фото до новини

Спочатку звести об’єкт, а потім узаконити його в суді – у Львові це вже стало будівельною нормою.


Відео: Львівський пресклуб

Роками у Львові цинічно нехтують генеральним планом, який визначає, як місто має розвиватися у тривалому часі. Зміни до цього плану вносять постійно і хаотично, без необхідних прорахунків. За сприяння міських чиновників забудовники постійно відшматовують у громади їхні законні території. Рано чи пізно Львів не витримає такого навантаження і зупиниться – інвестори просто не захочуть мати тут справу.

Таку думку, інформує DailyLviv, на засіданні Пресклубу ««Хаотична забудова у Львові: як цивілізовано вирішити цю проблему?» висловив Ігор Кузьмак, архітектор, голова ГО “Форум Львів і майбутнє”, директор “Укрдизайнгруп”

- Є два види самовільних забудов, - пояснив Ігор Кузьмак. – У першому випадку йдеться про такі, що заподіюють мало шкоди львів’янам: хтось добудував балкон, гараж в неісторичній частині міста. Люди вже навчилися спочатку будувати, а потім узаконювати це в суді, бо так легше, ніж оббивати пороги відповідних установ і отримувати дозвіл. Але є й другий вид хаосу: коли великі забудовники переходять за червоні лінії генерального плану, тим самим ламаючи його. І там, де ми мали розвивати транспортні магістралі, вулиці, отримуємо великі комерційні об’єкти, що забирають у громади її законні території. 

Ігор Кузьмак зауважив, що влада Львова відверто нехтує законодавчою базою, коли видає тому чи іншому забудовнику такі дозволи для будівництва. Але ще більше його дивує, що навіть великі об’єкти іноді будують – а потім узаконюють. Причому одним це сходить з рук, а іншим – ні.

Він навів приклад, коли на вулиці Личаківській знесли цілий будинок, збудований із порушенням умов та норм: 

- За законом це - правильно. Але що каже здоровий глузд? Чому цей будинок, який був якісним, не можна було після рішення суду взяти на баланс міста і віддати, скажімо, воїнам АТО чи малозабезпеченим містянам? Навіщо було руйнувати те, що вже звели? Адже у місті є цілі квартали, які мали би викликати більше питань – але їх не зносять і ніхто із забудовниками не судиться… Так працює система: одним можна порушувати, іншим – ні. 

Ігор Кузьмак переконаний, що проблему надлишкових поверхів (наприклад, коли замість п’ятиповерхівки забудовник зводить дев’ятиповерхівку), вирішити насправді просто: слід укласти із забудовником добровільну угоду. І у випадку порушення збудований об’єкт перейде у власність міста. Такий підхід, на думку архітектора, відіб’є бажання у забудовника хитрувати:   

- Все, що буде порушено – підпадає під юрисдикцію влади. Якщо інвестор розуміє, що у нього це заберуть – чи зробить він це? 

Однак, вважає Ігор Кузьмак, ламати систему ніхто не хоче, а виконувати норми чинного законодавства у сфері будівництва не мають наміру. Адже будівельний бізнес – це величезні кошти і золоте дно для зацікавлених осіб. 

- Одні будують – інші їх штрафують. Так все і працює. А насправді самобуди – це ті гострі камінці, які заважають місту розвиватися і рухатись вперед. Зараз у нас повний хаос, який до добра не доведе, – наголосив Ігор Кузьмак.  

Під Голоском знищать дерева заради дороги (відео), повідомляв DailyLviv.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів