Бундесвер готовий мобілізовувати осіб без німецького громадянства

14:28 22 січня 2024 р.

Фото до новини

Основна причина – гостра нестача солдатів та молодших офіцерів у лавах збройних сил ФРН.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус готовий розглянути ідею приймання на військову службу осіб без німецького громадянства. Про це, інформує газета Rhenische Post, пише DailyLviv.com.

«Ми стали б не першими збройними силами в Європі, які так чинять, – процитувало видання голову військового відомства. – У країні є люди, які живуть у Німеччині у другому чи третьому поколінні, але поки що не мають німецького громадянства»

Вказується, що подібну ініціативу не відкидають і Вільна демократична партія Німеччини, і блок Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз, який перебуває нині в опозиції.

Читайте також: Підрахували середній вік бійців ЗСУ. Як це впливає на боєздатність армії

«У пошуках відповідних молодих людей, які готові до служби в лавах Бундесверу, ми повинні бути в принципі готові думати в набагато більш європейських масштабах, – заявила голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман. – До цього питання відноситься і роздум про те, щоб солдати без німецького паспорта могли швидше отримати його через службу в Бундесвері».

«Для збільшення кадрового потенціалу потрібне сучасне управління персоналом, а не дебати про обов’язкову військову службу. Будь то німецька чи шведська модель оборони» – продовжила Марі-Агнес Штрак-Циммерман.

Експерт з опитувань оборони фракції ХДС/ХСС у бундестазі Йохан Вадефуль і собі вважає подібну ідею «правильною в принципі». «Однак важливо те, як її реалізовуватимуть,– наголошує він. – Чи буде така можливість надана лише громадянам країн ЄС та НАТО чи іншим також? Чи потрібне для цього вільне володіння німецькою мовою?».

Читайте також: Неминучий початок війни влітку 2025 року. Секретний документ бундесверу - Bild

Водночас Вадефуль розкритикував міністра оборони ФРН за відсутність конкретики: «Борис Пісторіус вкотре виклав в інтерв'ю ідею, не конкретизувавши її. Однак він – відповідальний міністр, а не ходячий ярмарок ідей чи просто джерело ключових слів, а отже, він має бути конкретнішим».

У Міноборони ФРН зараз перевіряють, чи можливо досягти мети, поставленої ще до вступу Пісторіуса на посаду міністра оборони (призначений головою військового відомства у січні 2023 року), та довести чисельність збройних сил країни до 203 000 осіб. Нині у Бундесвері служать 181,6 тис солдатів та офіцерів. Крім того, там зайнято близько 81,6 тис цивільних службовців. На цьому фоні в Німеччині обговорюють можливість повернення до загального військового обов'язку, зазначала раніше Deutsche Welle.

Читайте також: Бундесвер навчатиме українських командирів тактиці в центрі моделювання бойових дій

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів