Бундесвер навчатиме українських командирів тактиці в центрі моделювання бойових дій

17:14 3 жовтня 2022 р.

Фото до новини

ЄС хоче зробити українську армію більш ефективною за допомогою навчальної місії. Її плани мають бути ухвалені вже в середині жовтня.

Про це повідомляє Spiegel, пише Dailylviv.com.

Країни-члени ЄС на робочому рівні домовилися, що до 15 тисяч українських військових мають якомога швидше пройти навчання за межами країни. За словами дипломатів, які беруть участь у переговорах, 3 тисячі українських військових пройдуть спеціальну підготовку, наприклад, бойову тактику для командирів або курси для інженерів.

Плани щодо місії, які лише наприкінці серпня запропонував верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, мають бути ухвалені вже в середині жовтня. За словами дипломатів ЄС, тоді все може піти дуже швидко. Досі окремі країни ЄС навчали українців у двосторонніх проектах. Наприклад, Бундесвер у Німеччині готував команди для систем озброєнь, які постачав Берлін, таких як Panzerhaubitze2000 або зенітний танк Gepard. Додатковий персонал зараз проходить навчання в різних місцях для цих та інших німецьких систем."Три тисячі українських військових пройдуть спеціальну підготовку, зокрема, бойову тактику для командирів або курси для інженерів", - йдеться у повідомленні.

Коли ЄС почне свою місію (вона буде називатися «Місія військової допомоги Європейського Союзу» або скорочено EUMAM), діяльність окремих держав буде об’єднана, заради кращої координації. За лаштунками точилися деякі суперечки щодо деталей планування місії. Польща запропонувала розмістити біля кордону з Україною своєрідний центральний тренувальний табір для українців. За словами військових, поляки хотіли там вишколити практично цілі бойові групи аж до батальйону.

У Бундесвері стверджують, що створення великого тренувального табору лише в Польщі забере багато часу, і що такий табір також повинен бути широко захищений від можливого шпигунства з боку російських спецслужб, а також від можливих атак чи диверсійні дії. Як доказ наводяться конкретні докази того, що за курсами українських військових у Вільдфлекені чи Ідар-Оберштайні Росія спостерігала за допомогою безпілотників.

Зрештою компроміс було знайдено на робочому рівні. Поляки мають створити такий собі невеликий штаб, який по-військовому називають «Штаб сил» і отримають для цього кошти ЄС. Замість центрального тренувального табору мають бути індивідуальні курси в країнах ЄС. Німеччина вже планує власні навчальні курси для Бундесверу. Наприклад, німецька армія могла би навчати українських командирів тактиці в центрі моделювання бойових дій, а інженерів, саперів, медиків та інших спеціалістів також мають навчати в Німеччині.

Швидкість планування свідчить про те, що навіть у ЄС навряд чи можна сумніватися в тому, що Україна потребує більшої військової підтримки, ніж раніше.

Остаточні деталі місії EUMAM мають бути узгоджені в Брюсселі наступного тижня. Потім проект має бути ухвалений на наступній офіційній зовнішній раді ЄС 17 жовтня.

Російські дрони шпигували над військовою базою у Німеччині, де тренують українців

В Одесу з неанонсованим візитом прибула міністерка оборони Німеччини

У англійців - шок: 450 українських солдатів пройшли навчання у Великій Британії з низки озброєнь (відео)

Американці почнуть навчання українських військових найближчими днями

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів