Більше тижня у курортній Східниці немає централізованого водопостачання

15:57 10 липня 2021 р.

Фото до новини

Через те, що керівництво Борислава та Східниці десять років не може дійти згоди, у кого на балансі мають перебувати мережі.

За словами селищного голови Східниці, централізовано воду в селищі отримує близько 12 відсотків мешканців. Про це повідомило Суспільне Львів, пише Dailylviv.

"Я стара баба, як я можу воду носити? Я хіба тепер іду з банкою біля церкви, щоб взяти хоч трохи води, бо треба їсти зварити і чаю зрихтувати. А нема з чого", – каже 82-річна мешканка Східниці Ярослава Журавчак. Води у будинку жінки немає більше тижня.

Хто має на подвір’ї криницю, то воду бере звідти, усі інші йдуть її набирати до джерела. Поміж них і туристи.

"Ми приїхали зі Львова, живемо на квартирі. Доводиться носити воду з джерела. Дорога забирає мені 24 хвилини. Нас живе троє в двохкімнатній квартирі. ми не харчуємося в готелі, відповідно готуємо їжу. Окрім обідів, велика проблема помити посуд. І однозначно впевнені, що якщо ця проблема не вирішиться, то на наступний рік не плануємо більше сюди приїжджати", – каже туристка Оксана Цебенко.

Частина готелів у Східниці підписали угоди із місцевими рятувальниками, аби ті їм воду привозили.

"У нас є медичний центр, водолікування, ванни, душ. Усе це вимагає дуже багато води. Якщо порахувати 11 машин в день, вони працюють майже 12 годин, то це 15-20 тисяч гривень збитків ми маємо за один день", – каже керівниця готелю Інна Скобелєва.

Водою Східницю забезпечує комунальне підприємство Бориславської міської ради.

"Бориславська міська рада дала оголошення, що з 2 по 5 липня, як я пам’ятаю, буде очищення озер, звідки забирається вода. У зв’язку з погодними умовами вони перенесли це ще на два дні", – каже голова Східницької територіальної громади Іван Піляк.

У Бориславі кажуть, що справді чистять озера від намулу, але є ще одна причина відсутності води. Відколи Східниця створила власну громаду, вони б мали взяти на баланс мережі і самостійно їх обслуговувати. Попередили владу Східниці про це ще в квітні.

"Східницька громада має зробити один дуже простий крок – прийти і сказати, що ми готові обслуговувати наші мережі. Зі своєї сторони ми готові подати воду. Підприємство, яке буде подавати воду, має визначити Східницька селищна рада. То є їхня виключно компетенція. Це не є компетенція Бориславської міської ради", – каже фахівець Бориславського управління комунального господарства Роман Корпан.

Голова Східницької територіальної громади Іван Піляк каже, що заручниками ситуації стали люди.

"З Борислава йде шантаж постійний, що ми перестанемо подавати воду, такі заяви звучали неодноразово. Ми написали до голови облдержадміністрації, до голови районної адміністрації. У людей підписані договори, люди оплачують за ту воду і в один момент кажуть, що ми вам перестаємо постачати воду, бо ви стали територіальною громадою", – говорить Іван Піляк.

За словами Івана Піляка, переговори щодо того, аби взяти мережі на баланс Східниці тривають від 2011 року. Сторони досі не можуть погодити всі умови.

У Рудне питну воду привозять, а до 2025 року її подадуть зі Львова централізовано

Кому 56 га: львівська міськрада вирішила, що буде на місці колишнього автобусного заводу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів