Берлін підрахував, скільки німецьких екстремістів воює у російсько-українській війні

21:41 29 липня 2023 р.

Фото до новини

Участь громадян Німеччини у закордонних бойових діях не карається, якщо мова йде про службу в регулярних арміях, пояснили в МВС ФРН.

Федеральне міністерство внутрішніх справ підтвердило, що десятки німецьких добровольців беруть участь у війні в Україні, повідомляє Welt am Sonntag у суботу. Насправді їх може бути більше, але збираються дані лише про людей, пов’язаних з екстремізмом. Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Спецслужби Німеччини зафіксували виїзд 61 людини, «пов'язаної з екстремізмом або політично вмотивованими злочинами», включаючи як правих, так і лівих екстремістів. З цієї групи 39 осіб залишили Німеччину «з наміром взяти участь у бойових діях». З них 27 воюють на боці Росії, а 12 — на боці України. Стосовно більшості з них Берлін має конкретну інформацію про участь у війні.

Оскільки влада Німеччини збирає інформацію лише про осіб, пов’язаних з екстремізмом, то не повідомляють, наприклад, про багатьох колишніх солдатів Бундесверу, які «приєдналися до Інтернаціонального легіону в складі української армії», зазначає УНІАН.

Участь у закордонних бойових діях не карається, якщо мова йде про службу в регулярних арміях, пояснили в МВС Німеччини. Однак це не захищає від розслідування можливих воєнних злочинів, підкреслив портал німецької газети, який запитав федеральну прокуратуру, чи будуть відкриті справи проти добровольців. У прокуратурі від коментарів відмовилися.

Депутат від ХДС Родеріх Кізеветтер розкритикував таке ставлення правоохоронних органів. «Добровольці, які добровільно приєднуються до збройних сил РФ або терористичних груп для участі в нападі на Україну, мають бути притягнуті до відповідальності після повернення до Німеччини», — сказав він, зазначивши, що сама участь у війні на боці РФ асоціюється з «систематичною причетністю до воєнних злочинів і порушень прав людини».

Сам факт участі в бойових діях в Україні не карається законодавством Німеччини, якщо це стосується служби в регулярних арміях. Це не стосується «добровольчих загонів» чи «ополчення». У цьому випадку учасників бойових дій можна класифікувати як найманців, заявив речник федерального Міністерства юстиції.

І українське, і російське законодавство передбачає можливість проходження служби в армії та участі в бойових діях для громадян інших держав, пояснило агентство «УНІАН», зазначивши, що хоча міжнародне право допускає таку можливість, окремі країни можуть заборонити своїм громадянам служити в арміях інших країн, а тим більше брати участь у бойових діях.

Таким чином в українській армії був створений добровольчий Інтернаціональний легіон, в якому воює багато грузинських і білоруських добровольців, зазначає агентство, наголошуючи, що група «Ваґнера», яка воює на боці Росії, «є незаконною організацією навіть за російським законодавством, тому іноземцям, які воюють у цьому формуванні, після повернення додому загрожує кримінальна відповідальність».

Латвійським добровольцям з 1 березня дозволили захищати Україну, - парламент Латвії

Інтернаціональний легіон ЗСУ поповнила ексдепутатка парламенту Швеції

Іноземці зможуть легально воювати в Україні ще в одному формуванні

Іноземним військовим ЗСУ надаватимуть щорічну відпустку

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів