У ВЛК багатоденні черги за довідками для скалічених військовиків: без електронного запису, ліфту і питної води

12:14 28 січня 2023 р.

Фото до новини

У поліклініці для військовиків сходи з першого і на верхні поверхи нагадують спортивні змагання паралімпійців.

Колишній тележурналіст, а нині військовослужбовець Мирослав Откович описав у ФБ болючу ситуацію в одній з поліклінік, де його бойові побратими проходять ВЛК (Військово-лікарську комісію). Dailylviv.com подає цей актуальний допис у повному його обсязі, додавши лише підзаголовки з тексту автора для зручнішого читання.

Поранені солдати без нижніх кінцівок стоять у загальній черзі за довідкою по декілька годин

"Так бути не повинно. Поранені солдати без нижніх кінцівок стоять у загальній черзі за довідкою по декілька годин. Цей шматок паперу вимагає жорстока і невблаганна військова бюрократична машина, - описує Мирослав Откович. -  Я, зі своїм прооперованим меніском, на лівому  коліні, сперся на милицю і мовчки дивився за тим, що відбувається. Поліклініка відчиняється о дев'ятій ранку, о сьомій тридцять тут вже людно. Пів на дев'яту в списках в реєстратуру вже був шістдесятим, у черзі до хірурга тринадцятим. Електронної черги не існує. Все на листочку в клітинку. А для того, щоб потрапити в останній кабінет, там де виписують документи ВЛК, моє прізвище опинилось під номером 502!!!

"21 день стою до 8 лікарів": терпіння в нас інше - навчені боями

- Ви перший день? - не без іронії запитує молодий хлопець у добре пошитому  тактичному костюмі болотяного кольору.

- Так.

- А я вже 21 день в черзі стою, у мене 8 лікарів!

За три години випав мій щасливий тринадцятий номер. Заходжу до хірурга. Кладу на стіл виписку після операції. Він дивиться і каже - добре. Ось цю і цю довідку зробіть копію і візьміть фото 3x4. Тоді приходьте ще раз. Я аж побілів, це означає, що стояти доведеться з початку. Знову пройти реєстратуру, щоб заново потрапити в "прохідні" списки, доведеться прийти вже в понеділок. Я згадав про хлопця, який тут вже 21 день і зрозумів чому. Відступати нікуди. Швидко знаходжу серед паперів якусь стару довідку, тут же руками відриваю з неї власне фото, копію біжить робити друг. Якби не він, якби був сам - вже б програв цей армійський квест. 

Лікар великодушно за цей час виходить покурити. Черга в коридорі від цього не менша. Але усі мовчать. Терпіння в нас інше. Навчені боями, є з чим порівняти. Ті, що без кінцівок під іншим кабінетом, зціпили зуби і стоять за своїм шматком паперу. Хтось в тисняві зачепив проопероване коліно, тихий зойк. Не моє, але біль поділили на двох. Без нарікань. 

Друг повернувся швидше, ніж дотліла цигарка. Хірург оформив документи і відправив в наступний кабінет. Там, я вже казав,  опинився в черзі -  502 (!) 

Благо, в цьому списку прогалини. Не усі вчасно прийшли. Мені дозволили покласти свої документи на купку папок, які ось-ось  понесуть на підпис. 

Не провинні всі бригади регіону везти бійців в один заклад

Зрозумійте, мене, як і усіх інших, тут ніхто не лікує!  Ніхто не оглядає! Тут немає діагностики! Є лише всемогутній підпис під папірчиком. Потрібно щось змінювати. Потрібна децентралізація. Не можуть усі бригади регіону везти бійців в один заклад. Має бути спосіб вдосконалити процес видачі довідки, зробити його електронним, як і запис на прийом. Забезпечити необхідну  кількість медичного персоналу в закладах, розгорнути додаткові інформаційні стенди. Поставити куллер з водою і дати можливість виміряти тиск. Це елементарні речі, які не вимагають значних коштів. 

В військові заклади за довідками приходять ті, хто пішов воювати за власним бажанням, але сюди потрапив поневолі. Для важких поранених потрібно більше поваги і елементарного комфорту. Тут навіть ліфт не працює, тому сходи з першого і на верхні поверхи нагадують спортивні змагання паралімпійців. 

Друзі в коментарях описують багато прикладів з проблемами в поліклініках

Хто читає і може вплинути - задумайтесь. Так бути не повинно. З цієї ситуації постає величезна соціальна напруга, більшості з нас вже скоро повертатись на фронт. 

P.S. я не вказую конкретний заклад, кому треба впізнають, але ситуація, на жаль, типова.

P.S.2: Друзі, ви в коментарях пишете багато прикладів з проблемами в поліклініках, давайте систематизуємо цю інформацію. Напишіть мені в приват конкретні локації, людей і проблеми, які виникли. Плюс контакти. Я це передам для юридичного обгрунтування комплексного вирішення питання. Дякую за вашу підтримку і готовність допомогти. Зараз з волонтерами вже думаємо над тим як терміново полегшити ситуацію, до того як вдасться реформувати систему. Долучайтесь".

У коментарях на цей допис зреагувала народна депутатка Наталія Піпа: "Спробуємо змінювати! На жаль, це неспроможність Міноборони і керівництва лікарні організувати інакше процеси при великому потоці людей(. І лікувати військових теж не хочуть передавати! Будемо стукати і змушувати змінювати процеси!" Депутатка Верховної Ради пообіцяла, що буде звертатися до виконавчої гілки влади.

ДБР взяло на хабарі начальника ексрайвійськкомату на Львівщині, який діяв у парі з ВЛК

Продавав довідки військово-лікарської комісії про непридатність до проходження військової служби

Три варіанти дій військовослужбовця, який не погоджується з рішенням військово-лікарської комісії

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

Голова військово-лікарської комісії на Львівщині здав хабарника

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів