14 жовтня НАТО розпочне ядерні навчання Steadfast Noon

21:07 10 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Військові навчання, які для НАТО є традиційними, цього разу відбуватимуться в Північному морі, Великій Британії, Бельгії й Нідерландах.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, пише DailyLviv.com.

“У непевному світі життєво важливо, щоб ми випробовували нашу оборону і зміцнювали її, щоб наші супротивники знали, що альянс готовий і здатний відповісти на будь-яку загрозу… Усі навчання будуть особливо зосереджені у Великій Британії, Північному морі, а також у Бельгії та Нідерландах“, – заявив Рютте.

Steadfast Noon впродовж десятка літ щороку проводять у різних країнах. Минулого року тренувальні польоти відбувалися над Італією, Хорватією і Середземним морем. У 2023 році у маневрах брали участь 13 країн Альянсу і різні типи літаків, включно з найсучаснішими винищувачами і американськими бомбардувальниками B-52.  

Генсек НАТО зауважив, що цьогорічні навчання не передбачатимуть використання бойової зброї, а близько 2 тисяч військових лише імітуватимуть місії, в яких літаки нестимуть американські ядерні боєголовки.

Навчання, що триватимуть близько двох тижнів, за словами офіційних представників НАТО, не є відповіддю на нещодавні заяви-погрози Росії.

“Ми прагнемо стримувати будь-якого супротивника, і передусім Росію, в кілька різних способів, зокрема за допомогою звичайних засобів“, - наголосив помічник генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики й планування Ангус Лапслі. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабної війни Росія, а згодом і Білорусь неодноразово погрожували Україні та її західним партнерам можливим застосуванням ядерної зброї - і тактичної, і стратегічної.

Нещодавно диктатор Владімір Путін оголосив про зміни в ядерній доктрині Росії, що розширять умови використання ядерного арсеналу.

Услід за Путіним ядерну риторику почав використовувати й Олександр Лукашенко.

У вересні Росія провалила нові випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 «Сармат».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів