Плоскостопість і спорт: чи можна бігати й тренуватися з плоскостопістю?

20:53 26 квітня 2021 р.

Фото до новини

Майже до 80-х років минулого століття лікарі вважали біг і плоскостопість несумісними.

Усім добре відомий вислів «Таких до армії не беруть» часто застосовувався як заборона заняття спортом. Але чи доцільні такі обмеження, адже люди з різними ступенями плоскостопості не рідкість? За підрахунками спеціалістів – це майже третина населення світу. І всім їм не можна бігати? Розбираймося разом зі спеціалістами Інституту вертебрології та реабілітації. Детальніше про види плоскостопості можна дізнатися також на сторінці https://ivr.ua/ua/ploskostopie.

Що таке плоскостопість і її симптоми?

Плоскостопість – це деформація форми стопи, що викликає ослаблення зв'язок та неправильний перерозподіл ваги тіла на кінцівки. Серед основних ознак:

  • перенапруження литок;
  • набряк стопи;
  • поява натоптишів;
  • важкість ходи;
  • швидке зношування взуття й устілок по всій площині;
  • плаский слід.

Лікарі говорять, що це захворювання сучасності: форма стопи максимально пристосована до ходіння людиною босою по м’якій землі й траві. Але сучасні умови, взуття на підборах, асфальт, малорухливий спосіб життя призводять до того, що стопа поступово втрачає анатомічну форму.

Проблема може бути спадковою і набутою. Серед основних причин набутої плоскостопості лікарі називають зайву вагу, сидячий спосіб життя, носіння неправильного взуття, слабкість м’язів.

Вирізняють повздовжну деформацію та поперечну, рідше повздовжно-поперечну. Дитяча стопа часто буває з плоско-вальгусною поставою.

картинки : рука, башмак, белый, спорт, ноги, бег, поезд, Нога, Шестерня,  обучение, Синий, Бегун, упражнение, Черный, Фитнесс, разрабатывать, тело  человека, обувь, Кроссовки, Спортсмен 2947x2101 - - 593575 - красивые  картинки - PxHere

Чи можна бігати при плоскостопості?

Правильна форма стопи, запевняють лікарі-вертебрологи, допомагає набагато довше зберігати здоров’я хребта та кінцівок. Вона здатна зменшувати негативний вплив під час руху, стрибків, правильно перерозподіляє надмірне навантаження, попереджуючи руйнівні механізми в суглобах. Тому прийнято вважати, що людям із плоскостопістю не можна займатися спортом і надмірними фізичними вправами.

Проте бігати не лише можна, але й потрібно. Це допомагає зміцнювати м’язи, тренувати зв’язки та при правильному підході зменшувати ступінь плоскостопості. Лікарі IVR активно застосовують кінезіотерапію під час лікування плоскостопості у дорослих і дітей. Обмеженням лише може бути плоскостопість 3 ступеня, що потребує особливої індивідуальної уваги.

Але важливо пам’ятати правила:

  • застосовувати спеціальні ортопедичні індивідуально підібрані устілки;
  • носити спеціальне спортивне взуття з добрими амортизуючими властивостями;
  • бігати переважно трясцею з опорою на носочки;
  • не бігати більш як 35-40 хвилин;
  • виконувати спеціальні вправи до і після бігу;
  • розвивати та укріплювати м’язи-стабілізатори.

Також активний рух, заняття спортом слугують профілактикою плоскостопості. Проте якщо діагноз підтвердився, потрібно регулярно проходити огляди у лікаря-ортопеда та виконувати всі рекомендації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів