Україна - "чемпіон" Європи за рівнем забруднення повітря

13:57 18 квітня 2020 р.

Фото до новини

В Україні не здійснюють комплексних досліджень забруднення повітря. Тому чим насправді дихають українці, не знає ніхто, а офіційна статистика не відповідає дійсності. Так Україна порушує підписаний протокол Конвенції про транскордонне забруднення атмосферного повітря на великі відстані, розробленої під егідою ООН.

Про це DW розповів завідувач відділу інформатики навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України Іван Ковалець.

- Щодо пожеж у Чорнобильській зоні, то під час пилової бурі вітер був спрямований не на Київ, а на схід. Тому в зоні відчуження, за нашими розрахунками, могло бути перевищення гранично допустимих значень (вмісту радіонуклідів. - Ред.) упродовж кількох годин. Але у Києві радіаційної небезпеки немає, - сказав  науковець Іван Ковалець в інтерв'ю DW. - Але є дуже стійкий і їдкий запах чадного диму. Це не радіоактивна зола, а просто зола. Ми намагаємося обрахувати об'єм цих продуктів горіння. Найбільше зараз горить на кордоні України і Білорусі. Сумарна площа пожеж, які впливають на стан повітря у Києві, становить близько 200 тисяч гектарів - це з урахуванням пожеж на українсько-білоруському кордоні. Це спричинено тим, що були ділянки тління, а пилова буря роздмухала його у нову масштабну пожежу. Для людини, зокрема, її органів дихання, найбільшу небезпеку створює саме зола як продукт горіння.

Раніше в Україні пожежі були типовим явищем для ранньої осені, коли все сухе, розповів Іван Ковалець. А тепер, через аномально теплу зиму, і навесні. Традиційно восени Україна - узагалі "чемпіон" Європи по забрудненому повітрю через велику кількість пожеж. В Україні не здійснюється інвентаризація будь-яких забруднень у повітрі, не тільки через пожежі. І це проблема. Ми отримали і проаналізували базу даних статистики у Києві та Київські області за минулий рік. А потім зробили своє моделювання розповсюдження і переміщення забрудників, зокрема, забруднення повітря автотранспортом, зіставили його з міжнародними оцінками. За деякими речовинами в офіційній статистиці - заниження обсягів забрудників у два рази, а за деякими - у сотні разів. Бо цифри за викидами перевіряють чисто формально і номінально - просто "для пташки". А мають бути комплексні дослідження, як робиться у всьому світі. Має бути інвентаризація викидів і звітування про це. Тим більше, що Україна ратифікувала протокол Конвенції про транскордонне забруднення атмосферного повітря на великі відстані, розробленої під егідою ООН. Ці звіти мають бути детальними по кожному українському регіону і місту, а не загальна цифра по всій країні. Адже загальна цифра нічого не дає. Це лише "середня температура по лікарні".

Потрібен чесний моніторинг кожного десятикілометрового квадрата у всій Україні. Тільки в Києві має бути 16 таких квадратів - і звіт за станом забруднення у кожному з них. Бо зараз в Україні немає розуміння того, які забрудники наявні, які джерела їх створюють, наскільки вони небезпечні. 

"Щоденний Львів" повідомляв, що французькі науковці дослідили радіаційний вплив чорнобильських пожеж.

Тим часом директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда наголосив, що радіаційної загрози ситуація з атмосферним повітрям у Києві не має. “...У нас працюють 129 постів спостережень за станом забруднення атмосферного повітря. В Києві їх налічується 16 і щоденно ми отримуємо найсвіжішу інформацію на приладах, які є повіреними, на методиках, які є затвердженими, і таким чином, сумніватися в достовірності даних, отриманих лабораторним шляхом, не можна. Ми з упевненістю можемо стверджувати, що упродовж учорашнього дня та ночі, у Києві дійсно спостерігалось високе забруднення атмосферного повітря. Найбільше забруднення було викликане твердими домішками (завислими речовинами), перевищення концентрації яких було у 2-3 рази”, - сказав Микола Кульбіда під час онлайн-брифінгу 17 квітня.

А сьогодні у повітрі над Києвом забагато формальдегіду, діоксиду сірки та азоту.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів