П’ять екологічних об’єктів на Львівщині отримали природоохоронний статус

10:21 28 лютого 2024 р.

Фото до новини

Таке рішення ухвалили на черговій сесії обласної ради, що відбулась напередодні.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

У Львівській області п’ять об’єктів природно-заповідного фонду отримали природоохоронний статус. Цей статус сприятиме забезпеченню належного природоохоронного режиму, підтримання екологічного балансу території, підвищення екологічної свідомості населення та дозволить обмежити діяльність, яка б могла пошкодити чи знищити їх, а відтак і зберегти для майбутніх поколінь.

Йдеться про:

  • Пралісові пам’ятки природи місцевого значення «Секул», «Багнувата», «Кичера Кропивина» та «Кийовець» площею 159,2 га в межах філії «Сколівське лісове господарство» ДП «Ліси України» та філії «Самбірське лісове господарство» ДП «Ліси України».
  • ботанічний заказник місцевого значення «Мокрий діл» площею 21,8 га в межах філії «Золочівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Зазначені природоохоронні об’єкти створили для збереження унікальних ділянок залишків корінних природних старовікових лісів, як середовища існування раритетного біорізноманіття в межах лісових господарств Львівщини та збереження єдиного місця зростання еритронія європейського, занесеного до Червоної книги України з природоохоронним статусом виду: рідкісний.

Також депутати підтримали рішення про збільшення заповідного урочища «Катина» на 4 га в межах філії «Самбірське лісове господарство» ДП «Ліси України» для збереження пралісових ділянок віком понад 130 років.

«Території, які стали об’єктами природно-заповідного фонду не лише зберігають цінні природні ресурси, а й виконують важливу функцію для наукових досліджень та екологічної освіти. Також вірю, що ці території стануть місцем, де можуть поселитися червонокнижні птахи, такі як чорні лелеки, бо ареали їх поширення – це вікові насадження без антропогенного навантаження», - зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

У департаменті вдячні науковцям ГО «Дунайсько-Карпатська програма», НПП «Північне Поділля» та Національного ботанічного саду ім. М.Гришка НАН України, які провели обстеження територій Львівщини і клопотали про створення природоохоронних об’єктів для збереження цінних ділянок старовікових лісів та збереження видів, які занесено до Червоної книги України.

Нагадуємо, цього місяця в межах філії «Бродівське лісове господарство» ДП «Ліси України» виявили місце гніздування чорного лелеки на дереві породи дуб віком близько 350 років.

До теми:

На Львівщині з'явилися ще три пам'ятки природи, два заказники і один парк: у п'яти районах

На Львівщині рибалка витягнув з озера золотого карася, який занесений до Червоної книги

Львів’яни ініціювали створення заповідника «Торфовище Білогорща»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів