Повітря війни в Україні: де найбільше забруднення

14:57 20 червня 2023 р.

Фото до новини

Наслідки викидів 1,2 мільйона тонн шкідливих речовин в атмосферне повітря є катастрофічними.

Станом на травень 2023 року у результаті бойових дій в атмосферне повітря вже потрапило близько 1,2 мільйона тонн забруднюючих речовин, включаючи 430 тисяч тонн оксиду вуглецю, 700 тисяч тонн пилу та 40 тисяч тонн неметанових летких органічних сполук, а також значна кількість важких металів та інших шкідливих речовин

Про це свідчить аналіз, який здійснюється в межах проєкту «Росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки), пише Dailylviv.com.

Україна з початку війни стикається зі значними наслідками бойових дій, які призвели не тільки до прямих руйнувань та економічних втрат, а ще й вплинули на стан навколишнього середовища та спричинили значні викиди забруднюючих речовин у повітря. Наслідки цих викидів виявилися катастрофічними, загальні збитки вже сягнули практично $4,2 млрд. Зокрема, $1,8 млрд становить шкода від лісових пожеж, $1,6 млрд — від трав'яних пожеж та $752 млн - від горіння нафти та нафтопродуктів. Ця сума наразі не враховує прямі збитки, завдані внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС на Херсонщині 6 червня 2023 року.  

Лісові та трав'яні пожежі, що виникли через військові дії, виявилися основним джерелом викидів. Їхні обсяги, за даними Zoї Environment Network та Регіонального східноєвропейського центру моніторингу пожеж, складають відповідно 46,6 тисячі гектарів і понад 471 тисячу гектарів.

Гасіння пожеж уздовж ліній фронту стає небезпечним під час бойових дій і до розмінування територій, що зберігає пожежну небезпеку та може вплинути на якість повітря у майбутньому.

Крім того, для відновлення пошкоджених об’єктів житлового фонду, комунальної й транспортної інфраструктури потрібно додатково здійснити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря на суму більше, ніж 1 млрд доларів.

Понад 100 років частина земель України буде непридатна для сільськогосподарської діяльності

а час війни Україна втратила 60 тисяч га лісів

Росія чинить екоцид: у Львові розповіли, як воєнні дії позначаються на довкіллі в Україні (відео)

Росія перетворила родючі чорноземи України в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів