Переробка відходів у світі

17:46 5 серпня 2021 р.

Фото до новини

Споживання тішить — це науково доведено. Але ненадовго, тому ми споживаємо і купуємо все більше і більше, навіть коли нам нічого не потрібно. Все це не лише негативно відображається на нашому гаманці, а що найголовніше на навколишньому середовищі та екології. Надмірне споживання провокує гори сміття, якісна переробка якого — величезна проблема у всьому світі. Якщо людство продовжуватиме у такому ж темпі, через 50 років Світовий океан перетвориться на сміттєзвалище. Як зарадити проблемі? Споживати менше! Як це зробити? Даємо 7 дієвих порад, які дозволять якісно зменшити рівень споживання і при цьому почуватися цілком комфортно.

 

7 кроків до меншого споживання

Крок 1: Похід у магазин за необхідністю, а не заради розваги

Уникнути безцільних покупок допомагає відвідування магазину тільки тоді, коли нам щось дійсно потрібно. Звучить легко, але часто буває складно це реалізувати. Цьому сприяють всілякі розпродажі, регулярні акції в Oferlo та на інших схожих ресурсах. Складіть список того, що вам дійсно потрібно. Наступного разу, коли ви підете за покупками, в тому числі в Інтернеті, ви виберете тільки ці речі. Якщо ви побачили щось, що вам дуже сподобалося, не купуйте річ одразу. Внесіть її у список бажань. Таким чином ви дасте собі час на роздуми і уникнете імпульсивної покупки.

Крок 2: Уявіть, що ви маєте бажану річ

Хочете нову сумочку, кофтинку, джинси? Уявіть, що ви купили цю річ. Пофантазуйте з образами, які ви з нею створили. Подумайте, чи якісно доповнить вона ваш гардероб. Можливо в процесі цих роздумів вам перехочеться робити покупку, що б це не було.

Крок 3. Оплачуйте готівкою

Оплачувати карткою завжди простіше. Ми не бачимо грошей, не тримаємо їх у руках і розлучатися з ними нам набагато простіше. Тому при оплаті картою ми готові витратити більше грошей, ніж при оплаті готівкою. Відповідно простий спосіб споживати менше: завжди розплачуватися готівкою при здійсненні покупок. Ви не тільки стежите за своїми витратами, але і залишаєте в магазині товар, який вам насправді не потрібен.

Крок 4: Експериментуйте з старим одягом і речами

1cNBkhRhsfwzTILF1VYET4YnwhNbGZGSyaI95VeRKH1vCR3aUufIKIIPSoGOrHvxulyWIYRhgc8ONU9ttXfZgslEd2h94JhEk8GYLzCkOyqOkFah4mFR6v_oTkWm82fakBAIvZs

Завжди можна спробувати створити з старих речей нові і дуже оригінальні. Подібний тренд називається апсайклінг і активно шириться Європою. В Інтернеті є чимало порад, як можна із старих джинсів зробити стильні бермуди. З старої кофти цікавий топ. А з пустої скляної пляшки цікаву вазу. Ідей дійсно багато.

Крок 5: Важливо мати власний стиль

Дуже багато людей просто сліпо женуться за модою. Не важливо, чи пасує людині річ чи ні, її купують всі, адже це зараз модно. Подібна позиція змушує багатьох щосезону міняти гардероб навіть не встигнувши одягнути дещо з старих речей. Набагато простіше створити власний стиль і притримуватись його. Так ви не лише будете індивідуальною особистістю, а й чудово зекономите і подбаєте про екологію.

 

Крок 6: Не бійтеся втратити

На складі залишилося тільки дві одиниці товару? Ми відчуваємо дискомфорт, коли втрачаємо хорошу можливість, і, звичайно ж, хочемо цього уникнути. Часто ми купуємо швидше, як тільки почуємо, що певного продукту залишилося мало. Те ж саме стосується обмежених серій товару, разових знижок або пропозицій. Будьте обережні з подібними ситуаціями, адже найчастіше це просто рекламний хід.

Крок 7: Вкладати в емоції, а не в речі

Науковці виявили, що товари з магазину тільки ненадовго тішать нас. Матеріальні речі викликають відчуття ейфорії ненадовго. А от приємний досвід, емоції, подорожі роблять нас щасливими набагато довше. Тож похід у театр може стати чудовою альтернативою новій кофтинці, а масове оновлення сезонного гардеробу краще обміняти на невелику подорож.

Продукти харчування також потрібно споживати правильно

Їжа дуже часто опиняється в смітнику. Продукти харчування — основні відходи, кількість яких також потрібно навчитися контролювати. Зменшити кількість сміття допоможе наступне:

  • Робіть покупки раз у тиждень, плануючи приблизний денний раціон.
  • Даруйте продуктам харчування друге життя. З багатьох відходів виходить чудове добриво для рослин.
  • Не купуйте більше, ніж можете з’їсти. Банальна порада, яка здається логічною, однак більшість з нас все рівно купують продукти “про запас” викидаючи потім мінімум третину з них. Особливо сплеск надмірного споживання спостерігався на початку пандемії, коли люди масово скуповували продукти харчування та першої необхідності.

Менше необдуманих покупок, більше апсайклінгу і незабаром можна буде спостерігати, як чудово змінюється світ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів